Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poslodavci

“U BiH minimalac ne može biti 1050 KM, ovo je njegov maksimum”

novac ekonomija blagajnica
FOTO: Fena

On je upozorio da će se u slučaju implementacije najniže plate od 1.050 KM doći u situaciju da će mnogi poslodavci zatvoriti radna mjesta

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da su na sastanku sa premijerom RS Radovanom Viškovićem u Banjaluci ukazali da privreda Bosne i Hercegovine generalno ne može izdržati realizaciju ideje o minimalcu od 1.050 KM koji su predložile vlade RS i Federacije BiH.

On je novinarima rekao da, prema njihovoj ocjeni, minimalac može da ide do 760 KM.

“Minimalac jeste administrativno 700 KM, međutim on za radnike u privatnom sektoru kroz dodatke minuli rad, topli obrok i prevoz iznosi skoro 950 KM”, naveo je Trivić, prenosi BHRT.

“Populistička priča”

On je rekao da Vlada ima svoje potrebe u smislu borbe sa sivom ekonomijom, nastojeći da kroz najnižu platu proširi oporezivanje u sivoj zoni, ali smatra da nije dobar način da se to radi preko minimalca.

“Vlade u BiH putem zakona i kontrolnih organa treba da sprovode mjere borbe sa sivom ekonomijom, a ne kroz populističku priču”, rekao je Trivić.

On je upozorio da će se u slučaju implementacije najniže plate od 1.050 KM doći u situaciju da će mnogi poslodavci zatvoriti radna mjesta.

“Naravno, dobro je što je premijer RS rekao da priča o najnižoj plati nije završena i da će sve analizirati. I da će u znatnoj mjeri zavisiti od odluke Vlade Federacije BiH radi usklađenosti kada je riječ o najnižoj plati”, rekao je Trivić.

“Minimalac od 1.050 KM nemoguć”

On je rekao da su poslodavci predložili da kroz određene zakonske izmjene i prebacivanja troškova zdravstva dođe do povećanja plata.

“Nadamo se da će vlade RS i FBiH što prije organizovati na ovom planu sastanak sa poslodavcima iz oba entiteta da se postigne zajednička odluka”, rekao je Trivić i dodao da je to potrebno da ne bi bilo štete po privredu u oba entiteta, jer je, kako smatraju, minimalac od 1.050 KM nemoguć.

Sindikati kažu da je ponuda poslodavaca o minimalcu od 760 KM sramotan.

“Ti isti poslodavci dobiju iz budžeta Republike Srpske, znači od naroda, preko 1.200.000.000 KM našeg novca, kaže Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.