Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

korupcija i potkopavanje dejtona

Oglasila se Ambasada SAD-a nakon novih sankcija zvaničnicima iz RS-a

ambasador michael murphy
Foto: Hazim Aljović/FENA

Za Đokića je navedeno da je odgovoran ili da je saučesnik u kršenju ili opstrukciji provedbe regionalnih sporazuma o sigurnosti, miru, saradnji ili međusobonom priznanju. Đokić nije jedini zvaničnik iz RS-a kojeg su SAD sankcionisale

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je ova zemlja ranije danas sankcionisala još zvaničnika iz Bosne i Hercegovine.

Sankcionisani su ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić (SP), šef predstavništva RS-a u Moskvi Duško Perović i Savo Cvijetinović zvani Tigar zbog povezanosti sa kompanijom Inžinjering-BN Bijeljina koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog zračnog transporta u Oružanim snagama Rusije.

“Oni koji omogućavaju ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini kroz nedozvoljene poslove i trgovinu utjecajem, upuštaju se u korupciju ili potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, i dalje će se suočavati s posljedicama”, saopćili su iz Ambasade SAD-a.

Za Đokića je navedeno da je odgovoran ili da je saučesnik u kršenju ili opstrukciji provedbe regionalnih sporazuma o sigurnosti, miru, saradnji ili međusobonom priznanju. Đokić nije jedini zvaničnik iz RS-a kojeg su SAD sankcionisale.

To je slučaj i sa predsjednikom ovog entiteta Miloradom Dodikom (SNSD), entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem (SNSD), entitetskim ministrom zdravstva Alenom Šeranićem (SNSD), entitetskim ministrom pravde Milošem Bukejlovićem (SNSD) predsjednikom NSRS Nenadom Stevandićem (Ujedinjena Srpska) i članicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a Željkom Cvijanović (SNSD). Osim njih, na listi sankcionisanih su Dodikov sin Igor i kćerka Gorica.

Ko su nova lica na “crnoj listi”

Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a donio je danas odluku da sankcioniše nekoliko pojedinaca i pravnih lica iz zemalja zapadanog Balkana, a među njima i nekoliko njih iz Bosne i Hercegovine, odnosno entiteta RS, a sankcije su uvedene zbog ‘korupcije i malignog uticaja’.

Podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson naveo je da je Rusija nastavila koristiti svoj uticaj na zapadnom Balkanu kako bi spriječila integraciju regije u međunarodne institucije i organizacije, kao i iskoristila ključne jurisdikcije za olakšavanje svojih agresivnih destabilizirajućih aktivnosti.

Sankcije je dobio Petar Đokić koji trenutno obnaša funkciju ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske. Kako se navodi, Đokić je 2017. s hrvatskim ministrom zaštite okoliša i energetike potpisao ugovor o izgradnji plinovoda iz Hrvatske do rafinerije Bosanski Brod, koja je u vlasništvu ruske kompanije, u RS-u. Sklapanje takvog sporazuma prijetnja je provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma. Sankcionisanjem Đokića šalje se jasan signal da SAD neće tolerisati antidejtonsko ponašanje.

Đokić je označen na temelju toga što je odgovoran za ili suučesnik u, ili je izravno ili neizravno učestvovao u kršenju ili činu koji je ometao ili prijetio provedbi bilo kojeg sporazuma o regionalnoj sigurnosti, miru, suradnji ili međusobnom priznavanju ili okvir ili mehanizam odgovornosti koji se odnosi na zapadni Balkan.

Na listi sankcija našao se i Savo Cvijetinović, član Izvršnog odbora političke stranke predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). On je također predstavnik kompanije BN Inžinjering sa sjedištem u RS-u, koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog zračnog transporta u Oružanim snagama Rusije i bivšeg zapovjednika komponente zračnog transporta ruske vojske. BN Inžinjering je omogućio ilegalni transfer motora za helikoptere proizvedenih u Ukrajini u Rusiju preko Bosne i Hercegovine. Savo Cvijetinović je obuhvaćen sankcijama zbog svoje pozicije u ovoj firmi, a njegova imovina je blokirana.

Rutinski lobirao za sastanke Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina

Duško Perović, dugogodišnji šef predstavništva RS u Moskvi, također se našao na listi sankcija. Perović je bio sastavni dio dogovaranja interakcija između predsjednika RS Milorada Dodika i njegove stranke SNSD i ruskih dužnosnika. Tačnije, on je rutinski lobirao za sastanke Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Perović je također bio posrednik između Dodikove vlade RS i istaknutog ruskog milijardera. Uprkos tome što je bio zaposlenik Vlade RS-a, Perović je bio zaposlen u dvije firme istaknutog ruskog milijardera u isto vrijeme dok je milijarder bio u procesu sklapanja profitabilnog posla s Vladom RS-a. Perović je dodatno posjedovao dionice u najmanje jednom od milijarderovih offshore entiteta.

Perović je sankcionisan jer je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, izravno ili neizravno, Milorada Dodika, osobe čija su imovina i imovinski interesi blokirani i koji se nalazi na crnoj listi SAD-a.

Iz Ambasade Sjedninjenih Američkih Država poručili su, nakon odluke OFAC-a da sankcioniše navedene osobe bliske Miloradu Dodiku, kao i jednu kompaniju, da će oni koji nedopuštenim poslovima i prodajom utjecaja omogućavaju ruski utjecaj u BiH, upuštaju se u korupciju ili podrivaju Daytonski mirovni sporazum i dalje snositi posljedice.