Biznis

U BiH traže radnike za Sloveniju: Bićemo na mukama pri izboru kandidata

29/03/2018

Za nepunih pet sati prijavu na Sajmu zapošljavanja “Moje delo” predalo nam je 500 kandidata, među kojima je mnogo doktora i pravnika, a upravo sam razgovarala sa mladim programerom koji će, ako pristane, u Ljubljani raditi za platu od 2.000 eura.

Ispričala je u jednom dahu direktorica firme “Delos zaposlovanje Slovenije” Sabina Ivanković, jer je u redu za razgovor čekalo još najmanje deset kandidata, koji su stalno pristizali.

“Naša agencija, koja pokriva sve oblasti, kandidatima koji budu pozvani obezbijediće radne dozvole na godinu dana. Onima koji iskažu interesovanje da ostanu dozvola će svakako biti produžena”, rekla je Ivankovićeva, prenosi Glas Srpske.

Ova agencija samo je jedna od 33 slovenačke kompanije koje su se jučer predstavile u banjalučkom hotelu “Bosna”, koji je, u nadi da će pronaći posao u Sloveniji, posjetilo na stotine stanovnika RS, ali i FBiH.

Predstavnica firme “Rimske toplice” Mojica Pudić istakla je da je prezadovoljna odzivom zainteresovanih.

“Ponudili smo poslove sobarice, čistačice, masera, kuhara i konobara. S obzirom na to da je interesovanje veliko, bićemo na mukama pri izboru kandidata”, kazala je Pudićeva.

Dodala je da će kandidati koje odaberu za početak dobiti radnu dozvolu na godinu, dok su uz platu, koja nije ispod 800 eura, obezbijeđeni smještaj i hrana.

Barbara Galičič-Drakslar iz “Pošta Slovenije” istakla je da traže 30 poštara, dok je mnogo više zainteresovanih, uključujući i žene. Istakla je da je neto plata poštara između 700 do 900 eura.

Banjalučanin Darko Budić kaže da se za posao informisao kod nekoliko poslodavaca, jer ozbiljno razmišlja o odlasku u Sloveniju.

“Ovdje sa platom od 500 maraka izdržavam četvoročlanu porodicu, jedva krpimo kraj sa krajem. Po zanimanju sam vozač, čija je plata u Sloveniji, ako je vjerovati njihovim poslodavcima, najmanje 1.000 eura”, rekao je Budić.

Sajam u Banjaluci juče je posjetio i Ermin iz Ključa, koji je, kako kaže, čekao gotovo sat vremena da dođe na red za razgovor sa predstavnicima “Pošta Slovenije”.

“Aplicirao sam samo za posao poštara, jer nemam radnog iskustva, a oni su jedini koji ne postavljaju taj uslov. Nadam se da će me pozvati za posao”, rekao je Ermin.

Prosječna plata

Direktorica marketinga “Moje delo” Maruša Grah kaže da je i prije zvaničnog otvaranja sajma vladala velika gužva jer su građani pohrlili da nađu posao u Sloveniji, gdje je minimalna plata oko 640, a prosječna 1.600 eura.

“U Sloveniji ima jako malo nezaposlenih, a imajući u vidu da se radnici iz BiH dobro snalaze, a ni jezik nije toliko različit, odlučili smo da organizujemo sajam zapošljavanja u Banjaluci i Sarajevu”, kazala je Grah i dodala da je došlo mnogo mladih, ali i starijih koji bi radili u Sloveniji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.