U Brčkom otvoren Sajam pčelarstva i pčelarske opreme

med23

Na Trgu mladih u Brčkom danas je gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić otvorio 9. Međunarodni sajam pčelarstva i pčelarske opreme na kojem svoje proizvode izlaže pedesetak pčelara iz BiH, Srbije i Hrvatske.

– Želim čestitati organizatorima kao i svima vama koji ste dali truda da ovaj sajam uistinu postane brend i da Brčko distrikt bude mjesto susreta pčelara. Očekujem i nadam se da ćemo zajedničkim snagama riješiti probleme koje imamo u pčelarstvu s ciljem da to zanimanje u budućnosti postane još atraktivnije – kazao prilikom otvaranja Sajma gradonačelnik Domić.

Organizatori ističu kako je brčanski sajam trenutačno drugi po značaju u BiH, te da je ocjenjivačko povjerenstvo analiziralo ukupno 148 uzoraka pčelinjih proizvoda.

– Ocjenjivanje meda pokazalo je da je prvi dio ove godine bio izuzetno dobar za pčelare. Tada smo imali odlične uvjete jer je bilo dosta sunca, i u korjenima biljaka dosta vlage, a to je dobitna kombinacija za nas pčelare. Drugi dio godine bio je katastrofalan – kazao je Velimir Živanović, predsjednik udruge pčelara “Matica” Brčko, jednog od organizatora Sajma.

Prvo mjesto u konkurenciji domaćih pčelara osvojio je Džemsad Mehmedović iz Gornjeg Rahića, drugo mjesto pripalo je Izetu Hadžiću iz Janje a treće Nevenka i Milenka Tomić.

U konkurenciji stranih pčelara prvo i treće mjesto osvojila je Milena Đagić iz Šapca, dok je drugi bio Zijad Biserović iz Gunje.

Pokrovitelj Devetog međunarodnog sajma pčelarstva i pčelarske opreme, koji završava 12.rujna, je Vlada Brčko distrikta.