Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Brčkom uspješna naplata poreza na dobit u 2016. godini

brcko

U Budžet distrikta Brčko za 10 mjeseci ove godine na osnovu poreza na dobit uplaćeno je 10.862.000 KM, što je 26 odsto više u odnosu na planirani iznos za taj period, rekao je danas direktor brčanske Poreske uprave Miodrag Trifković. 

Obrazlažući povećenje prikupljenog novca u odnosu na planska predviđanja, Trifković je rekao novinarima da je tome najviše doprinio porast broja pravnih lica koja se registruju u distriktu, gdje zakonska regulativa omogućava olakšice za izvoznike robe i usluga kakve zakoni u entitetima ne poznaju.

“Dobit ostvarena izvozom ovdje se uopšte ne oporezuje”, naveo je Trifković.

Prema njegovim riječima, bilo je i pokušaja zloupotrebe zakonskih odredbi, prije svega izbjegavanja plaćanja poreza na dobit, pa i pranja novca.

On je napomenuo da institucija na čijem je čelu uveliko radi na usklađivanju Zakona o porezu na dobit distrikta Brčko sa propisima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, što je i obaveza iz reformske Agende.

Trifković je najavio da Poreska uprava distrikta Brčko u narednoj godini planira da prikupi oko 15 miliona KM po osnovu ovog poreza.

Što se tiče naplate poreza na dohodak, on je istakao da je od oko 5.000 poreskih obveznika – pravnih i fizičkih lica, od planiranih 1,66 miliona KM naplaćeno 1,27 miliona.

“Naplatom ovog poreza nismo zadovoljni jer ona ukazuje i na značajan pad kupovne moći stanovništva. Veliki tržni centri mnogo su konkurentniji od malih trgovačkih radnji usljed čega dolazi i do opadanja njihovog prometa i plaćanja poreza. Osim toga, i sam ovogodišnji plan naplate poreza na dohodak je predimenzioniran, pa stoga ne vjerujem da će do kraja godine biti značajnijeg povećanja uplaćenih sredstava”, zaključio je Trifković.