Veliki gradovi koji će zabraniti vozila na dizel do 2025. godine

disel

U narednih deset godina pojedini veliki gradovi radit će na potpunoj zabrani vozila na dizel, a najkasnije do 2025. godine, piše BBC.

Čelnici Pariza, Madrida, Atine i Mexico Cityja objavili su da je njihov cilj da poboljšaju kvalitet zraka u svojim gradovima te da će promovisati šetnju i vožnju biciklom. Također, izdvajat će poticaje za vozače koji se okrenu alternativnim gorivima.

Proizvođači vozila pod velikim su pritiskom u proteklim godinama zbog modela koji se kreću na dizel, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je objavila da godišnje u svijetu tri miliona osoba izgubi život zbog velikog zagađenja zraka u gradovima.

Procjenjuje se da upravo čestice nastale iz dizel motora najviše doprinose brojnim zdravstvenim problemima te da stoga otežano dišu i osobe koje se ranije nisu susretale sa respiratornim problemima.

Čelnici velikih gradova su na sastanku koji je održan u Mexico Cityju objavili da žele na ulicama imati što više vozila na električni pogon.

“Ovo je ambiciozan plan i mi ćemo nastojati da postepeno zabranjujemo upravljanje vozilima koja u velikoj mjeri zagađuju zrak”, rekla je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.