U Njemačkoj krenuli s prisilnim odjavama prljavih dizelaša

disel

Njemačke vlasti miču s cesta sva vozila iz VW koncerna pokretana spornim dizelašima koji do danas nisu popravljeni.

KBA, njemačka agencija za nadzor saobraćaja motornim vozilima, poslala je posljednje upozorenje svim vlasnicima dizelaša iz VW koncerna koji su opremljeni spornim sistemima za manipuliranje ispušnim plinovima, a koji do danas nisu popravili vozila, kako će ista biti prisilno odjavljena.

Lokalne vlasti u Hamburgu i Münchenu već su odjavile na desetke Audija i Volkswagena opremljenih Euro 5 dizelašima, nakon što njihovi vlasnici nisu reagirali na opetovane pozive da se jave u servis i otklone problematični dio, javlja Automotive News Europe pozivajući se na AutomobilWoche.

“Opoziv za VW dizelske automobile je obavezan. Auti koji nisu popravljeni, mogu biti trajno izuzeti iz saobraćaja. Vlasnici su imali otprilike godinu i pol da reaguju i sudjeluju u opozivu”, stoji u saopštenju KBA za Auto News Europe.

KBA obavještava kako je do juna popravljeno oko 95 % od 2,46 miliona vozila zahvaćenih opozivom u Njemačkoj. Podsjetimo, VW Grupa je priznala ugradnju spornog softvera u 11 miliona vozila, od čega je njih 5 milionaprodano na evropskom tržištu.

KBA je odobrila popravak na EA189 seriji dizelskih motora početkom 2016. godine.