Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosanci i Hercegovci u SAD-u obnovili džamiju Maryam

dzamija

Više od 7.000 građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine živi u američkoj državi Utah, a mnogi od njih učestvovali su u finansiranju obnove jedne od džamija u Salt Lake Cityju, navode lokalni mediji.

Grupa građana je još 2010. godine kupila nekadašnju baptističku crkvu i od nje su napravili džamiju. Nakon toga finansirali su obnovu objekta. Svečano otvorenje obnovljene džamije planirano je za 10. decembar uz prigodan program.

Džamija je ranije nazvana Maryam, a obnovljena je ne samo njena vanjska struktura, već i unutrašnjost.

Bosanci i Herceogvci se nadaju da će ostali građani Utaha prepoznati sličnosti koje islam ima sa drugim religijama, te da će se fokusirati na to, a ne na različitosti.

“Mi smo dio društvene zajednice u SAD-u i nastojimo predstaviti islam kao i naše bosanskohercegovačko naslijeđe na najbolji mogući način. Poslanik Muhamed nas je naučio da volimo i poštujemo ljude oko nas bez obzira ko su oni”, istakao je Alija Musić u razgovoru za The Salt Lake Tribune.

Gradonačelik Salt Lake Cityja Ben McAdams pozdravio je ovaj projekat građana porijeklom iz BiH.

“Kao mjesto za molitvu ali i za kulturu, ova džamija je prelijep dodatak našem gradu u kojem imamo pripadnike brojnih vjerosipovijesti”, rekao je McAdams.