Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Dubrovniku počeo ekonomski forum “Poslovati u BiH”

dubrovnik_final_cover

Poslovni lideri, predstavnici vlasti, finansijskog sektora, tržišta kapitala i akademske zajednice okupili su se u Dubrovniku na XVI Međunarodnom ekonomskom forumu ‘Poslovati u BiH’ gdje razgovaraju o mogućnostima razvoja bh. privrede, te unapređenju poslovnog ambijenta u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u svom obraćanju učesnicima foruma naglasio je da se imidž Bosne i Hercegovine treba poboljšati da bi se omogućilo privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta. Ivanić je naglasio i potrebu stalne komunikacije između predstavnika vlasti i poslovne zajednice da bi se sagledali problemi i pronašla rješenja.

Bivši predsjednik i premijer Republike Makedonije Branko Crvenkovski kazao je da su problemi zemalja u regionu slični i da se, između ostalog, suočavaju sa visokim stepenom nezaposlenosti, nedovoljnim nivoom investiranja, prevelikom i neefikasnom administracijom, visokim stepenom korupcije, kao i pitanjima pravne sigurnosti, a da se zaduživanja uglavnom iskorištavaju u neproduktivne ciljeve. Svi ovi problemi su, kako je kazao, na određeni način povezani i neophodna je spremnost svih aktera u društvu da bi se sistemski riješili.

Tim konsultantske kuće „Revicon“, koja je organizator ovog ekonomskog foruma, napravio je veliko istraživanje u poslovnoj zajednici u BiH, a anketirani su ‘najveći’ poslodavci. Analiza je pokazala koje su prepreke i smetnje bržem razvoju i zapošljavanju. Poslodavci su, kako je kazao direktor Revicona Marin Ivanišević, ukazali da se povećavanjem nameta i stabiliziranjem administracije zapravo odmaže realnom sektoru.

– Namjera nam je da tokom dvodnevnog foruma razgovaramo o ambijentu unutar BiH u kom društva posluju i o tome šta su kočnice, smetnje i razlozi. Hoćemo da ljudi iz prakse govore o probemima, zbog čega do njih dolazi i kako se mogu riješiti da bi bili u situaciji da imamo novo zapošljavanje i stvaranje nove vrijednosti – rekao je Ivanišević na početku foruma.

Osim finansijskih rezultata privrede u BiH u proteklom periodu, panelisti će privrednicima dati preporuke za poboljšanje poslovnog okruženja i prevazilaženja prepreka na putu njihovog oporavka. Osim privrednog sektora, i predstavnici bankarskog razgovarat će o mogućnostima povoljnijeg kreditiranja privrede u BiH.