Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Austrijska država zaplijenit će rodnu kuću Adolfa Hitlera

hitler kuca

Austrijska država zaplijenit će kuću u kojoj je rođen Adolf Hitler, odlučio je austrijski parlament, ali buduća namjena kuće u mjestu Braunau još je nejasna.

Austrijski političari pokušali su da spriječe ekstremiste s krajnje desnice da vrše hodočašća po rodnom mjestu nacističkog diktatora, dajući kući novi izgled i arhitektonski oblik.

Velika većina parlamentaraca glasala je u srijedu navečer da oduzme kuću od njene trenutne vlasnice, koja je odbila vladin plan da useli organizaciju za socijalnu pomoć ili vladine agencije u nenaseljenu trospratnu zgradu.

Korak je poduzet kako bi se “priječilo promoviranje ili propagiranje ideologije nacional socijalizma”, navodi se u predloženoj mjeri.

Žena koja posjeduje kuću nema nikakvih pravnih sredstava na raspolaganju protiv odluke o konfiskaciji kuće na osnovu austrijskog zakona. Njoj će, ipak, biti isplaćeno obeštećenje, prenosi dpa.

Nezavisni poslanik Marcus Franz predložio je da zgradu oslika umjetnik Christo,koji je slavan po oslikavanju takvih znamenitosti kao što je zgrada njemačkog parlamenta u Berlinu.

Hitlerova porodica zakupila je stan u zgradi prve godine nakon rođenja Adolfa Hitlera u 1889.godine.