Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stotine vojnih penzionera na protestima pred zgradom Vlade FBiH (FOTO)

BiH

protest vojnih penzionera (5)
Foto: Arhiv

Predstavnici danas okupljenih vojnih penzionera predali su zahtjeve u zgradi Vlade Federacije BiH u kojima, između ostalog, traže da se prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata odmah uputi u parlamentarnu proceduru.

Nekoliko stotina vojnih penzionera okupilo se danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH gdje je u 11:55 sati počeo protest zbog prijedloga izmjena ovog zakona koji je Vlada utvrdila na 53. sjednici u maju 2016.

Vojni penzioneri žele da im tim zakonskim tekstom budu vraćena ranija stečena prava, koja su im oduzeta i umanjena zakonom iz 2013. godine.

Okupljeni su nosili transparente “Mi smo vojni osiguranici, tražimo prava stečena u radnom odnosu” i poručili “Vratite nam naša prava”.

Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja i saveza u FBiH Šaban Habibović kazao je da traže od Vlade Federacije da se vrate prava koja su imali prije stupanja na snagu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata od 2013. godine.

“Tražimo da Vlada odmah utvrđeni prijedlog izmjena i dopuna Zakona, koji je jednoglasno utvrdila Vlada interresorne radne grupe, uputi u parlamentarnu proceduru. Ukoliko se ne udovolji našim zahtjevima tražimo od premijera Vlade Federacije Fadila Novalića, ministra za socijalni rad i politiku Veske Drljače, ministra finansija Jelke Miličević i direktora Fonda penziono-invalidskog osiguranja da podnesu ostavke”, pojasnio je Habibović zahtjeve danas okupljenih vojnih penzionera.

Poručio je da se “ovdje ne radi o povećanju penzija nego vraćanju oduzetih, otetih penzija koje su od 2013. godine umanjenje od 20 do 70 posto”.

Habibović je istakao da će ovo, ako pronađu rješenje, biti skup podrške, a ne protesti.

“Ukoliko Vlada ne prihvati zahtjeve mi nastavljamo proteste do ispunjenja naših zahtjeva, a 20. i 21. ćemo ponovo imati proteste, ukoliko danas i prođe ovaj prijedlog, zahtjev”, naglasio je Habibović.

Predsjednik Udruženja generala BiH Vahid Karavelić kazao je u obraćanju prisutnima da neće “dozvoliti bilo kakav ekces tokom današnjih protesta”.

“Izborit ćemo se za ovo. Moraju nam vratiti naša oduzeta prava, moraju nam vratiti ono što su nam uzeli, ono što su nam oteli na nezakonit način. Mi smo izdržali Treskavicu, Majevicu, Grmeč, ne znam više koja mjesta kada je bilo najgore. Danas, ovo je samo početak, moramo biti istrajni do potpunog ispunjenja naših zahtjeva”, poručio je Karavelić.

Podsjetimo, nekoliko stotina vojnih penzionera okupilo se danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH gdje je počeo protest kojim traže da se prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prijevremonom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambenoodlobodilačkog rata odmah uputi u parlamentarnu proceduru.

Vojni penzioneri došli su iz svih krajeva Fedracije BiH, te će ostati ispred zgrade Vlade FBiH dok im se zahtjev ne ispuni. Ukoliko do toga ne dođe, tražit će ostavku premijera Fadila Novalića.

Okupljeni su nosili transparente “Mi smo vojni osiguranici, tražimo prava stečena u radnom odnosu”.

Vlada je prijedlog izmjena ovog zakona utvrdila na 53. sjednici u maju 2016., a današnji protest je organizovala Koordinacija boračkih udruženja i saveza u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Vojni penzioneri žele da im tim zakonskim tekstom budu vraćena ranija stečena prava, koja su im oduzeta i umanjena zakonom iz 2013. godine donesenim od prethodne vlasti.

Naime, vojni penzioneri traže da im se vrati visina penzija koje su stekli po uslovima koji su važili u vrijeme penzionisanja i ističu da su diskriminisani u odnosu na ostale penzionere.

Korisnici penzija ne traže povećanje penzija već vraćanje u pravo o potvrđivanju prava na prijevremneo penzionisanje od 2000. do 2008. godine.