U Francuskoj prošle godine zabilježen rekordan broj turista

Uprkos terorističkim napadima organiziranim prošle godine, u Francuskoj je u 2015. zabilježen rekordni broj turista, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima koje je objavila Vlada Francuske, u 2015. godini ovu zemlju posjetilo je 84,5 miliona turista.

Pred terorističkih napada izvedenih u Parizu u januaru i novembru 2015. godine, u odnosu na 2014., zabilježen je porast od 0,9 posto turista koji su posjetili Francusku.
Izvještaji Ministarstva vanjskih poslova Francuske pokazuju da je to rekordan broj.

U Parizu je 13. novembra 2015. godine izvedeno nekoliko terorističkih napada u kojima je poginulo 130 osoba. Zbog toga je u tom periodu broj turista za 15 posto bio manji u odnosu na isti period prethodne godine.

Teroristički napad na redakciju časopisa Charlie Hebdo u Parizu u januaru 2015. godine također je uticao na manji broj turista.

Ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Marc Ayrault ranije je saopćio kako je cilj Francuske da do 2020. godine godišnje ugosti 100 miliona turista.

Agencija za državnu statistiku Francuske ranije je podnijela izvješće kako je dvije sedmice nakon terorističkih napada u novembru prošle godine za 25 posto bio manji u odnosu na isti period 2014. godine.

Prema posljednjim podacima, Francusku godišnje posjeti približno 3,6 miliona turista iz SAD-a kao i približno dva miliona turista iz Kine.