Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napadači na Bruxelles prvobitno planirali napad na Pariz

brisel – napad

Teroristička grupa koja je organizovala napade u Bruxellesu, u kojima je 22. marta poginulo 32 ljudi, prvobitno je planirala izvršiti nove napade na Pariz, saopćilo je belgijsko Federalno tužilaštvo.

U saopćenju se navodi da su elementi istrage pokazali da je “teroristička grupa prvobitno imala namjeru izvršiti napad u Francuskoj, ali pošto su bili iznenađeni brzinom napretka istrage, donijeli su odluku da napad umjesto toga izvrše u Bruxellesu.

Istražni organi su otkrili blisku povezanost između ćelije koja stoji iza napada u Bruxellesu i grupe koja je izvršila napade u Parizu 13. novembra prošle godine, u kojima je stradalo 130 ljudi.

Belgijske vlasti jučer su optužile četiri muškarca za “teroristička ubistva”, počinjena tokom napada na belgijsku prijestolnicu prošlog mjeseca. Među njima je i Mohamed Abrini koji je već ranije bio optužen za učešće u napadima u Parizu u novembru prošle godine.

Abrini, poznat i kao “muškarac s kapom” koji je snimljen pored dvojice bombaša samoubica neposredno prije napada na aerodrom u Bruxellesu, optužen je za učešće u aktivnostima terorističke grupe, teroristička ubistva i pokušaj terorističkih ubistava.