Biznis

uio bih

U godini korone skočio uvoz srebra, zlata i dragulja u BiH

25/12/2020

U ovoj godini korona krize uvezeno je tri miliona KM plemenitog metala više nego lani. Uvoz se za pet godina, prema podacima UIO BiH, skoro učetverostručio

Zbog pandemije koronavirusa, prema podacima “Goldprice” cijena zlata na svjetskom tržištu u većem periodu 2020. godine bila je u padu.

Neki su to iskoristili pa su masovno kupovali. Posljednjih godina najviše potražnje vlada za zlatom, draguljima i drugim plemenitim metalima. Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kažu da je od početka 2020. godine u BiH je uvezeno 25,5 miliona KM plemenitog metala.

Najviše je uvezeno običnog metala i srebra u iznosu od 16.575.772,43 KM.

Na drugom mjestu su draguljarski predmeti koji su uvezeni u vrijednosti od 6.751.459,11 KM, a na trećem je zlato, 1.547499,81 KM.

U ovoj godini korona krize uvezeno je tri miliona KM plemenitog metala više nego lani. Uvoz se za pet godina, prema podacima UIO BiH, skoro učetverostručio.

Tako je 2015. godine uvoz zlata, srebra i draguljarskih predmeta iznosio 6,3 miliona KM, a lani je porastao na 22 miliona KM.

S druge strane, neki su ipak i stegli kaiš. Podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokazuju da je ovo godine drastično je skočio izvoz ovih metala.

Prošle godine izvoz je iznosio 22 miliona KM, a ove čak 31,4 miliona KM. U posljednje četiri godine izvoz se lretao oko deset miliona maraka.

Komentari

Autor: Avaz.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.