Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stiglo 3.000 doza

U Meksiku počela imunizacija Pfizer-BioNTech vakcinom

Na svečanosti je zamjenik ministra zdravstva Hugo Lopez-Gatell primijetio da, iako pandemija nije gotova, “vakcinom će se moći učinkovitije boriti protiv nje”

Meksiko je u četvrtak započeo kampanju vakcine protiv nove bolesti koronavirusa (COVID-19), vakcinom koju su razvili američki laboratorij Pfizer i njegov njemački partner BioNTech.

S prioritetom vakcinisanja zdravstvenih radnika, prva osoba koja je imunizirana bila je Maria Irene Ramirez, voditeljica njege u odjelu intenzivne njege bolnice Ruben Lenero u Mexico Cityju, glavnom gradu i jednoj od regija koje je epidemija pogodila najgore, s 302.199 potvrđenih slučajeva i 20.472 smrtnih slučajeva.

Na svečanosti je zamjenik ministra zdravstva Hugo Lopez-Gatell primijetio da, iako pandemija nije gotova, “vakcinom će se moći učinkovitije boriti protiv nje”.

“Danas, 24. decembra, započinje vakcinisanje protiv COVID-19 i danas se upravljanje pandemijom mijenja sa svjetlom nade”, rekao je Lopez-Gatell tokom događaja koji je direktno emitiran u sklopu dnevnika.

Vakcinisanje je započelo dan nakon što je iz laboratorija Pfizer-BioNTech stiglo 3.000 doza, u prvoj isporuci od 1,4 miliona doza koje bi Meksiku trebalo biti isporučene do 31. januara 2021. godine.

Meksiko je od srijede navečer registrirao 1.350.079 slučajeva COVID-19 i 120.311 smrtnih slučajeva od te bolesti, prenosi Xinhua.