Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Gradačcu se održava 2. međunarodni kongres o pčelarstvu

Milos Perisic – pcele2
Ilustracija

Za vrijeme održavanja 44. međunarodnog Sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive, u Gradačcu će 24. i 25. kolovoza biti organiziran 2. međunarodni kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima.

Cilj je ovog kongresa da se svake godine okupe znanstvenici iz oblasti pčelarstva i stručnjaci iz prakse, da prezentiraju svoja znanja te da se to znanje upotrijebi za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnog društva općenito.

Ove godine je prijavljeno 55 radova autora iz BiH i zemalja zapadnog Balkana koji će biti prezentirani u nekoliko grupa: legislativa i opće teme iz oblasti pčelarstva, kvaliteta pčelinjih proizvoda, bolesti pčelinjih društava, apiterapija, medonosne bilje i radovi iz pčelarske prakse. Radovi i sažetci će biti tiskani u Drugom zborniku radova o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima koji je katalogiziran kod NUB Sarajevo.

Drugog dana je planiran Okrugli stol na temu „Razvoj institucionalno pravnog okvira u pčelarstvu i približavanje EU“.

– Ideja je nastala sasvim slučajno kada je prošle godine grupa pčelara željela napraviti edukaciju za jedan dan. Bilo je dosta zainteresiranih pčelara da iskažu svoje znanje ali i pčelara i drugih iz akademske zajednice koji su željeli da čuju i saznaju te nove stvari, koje su vezane za pčelarstvo i proizvodnju pčelinjih proizvoda – kazao je prof.dr. Midhat Jašić, predsjednik organizacijskog odbora kongresa.

Organizatori kongresa su: Tehnološki fakultet u Tuzli, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, Kantonalni pčelarski savez Tuzla, Federalni pčelarski savez Sarajevo, Nezavisni biro za razvoj NBR Gradačac i klaster Tipičnih proizvoda Tuzla, Društvo za nutricionizam i dijetetiku u BiH „Hranom do zdravlja“, „Bee med“ doo Tuzla, Veterinarski zavodi u Bihaću i Tuzli, časopis „BH pčelar“ i drugi.