Biznis

U Hercegovini počeo otkup smilja, cijena ispod očekivanja

27/06/2016

Počeo je otkup smilja u Hercegovini. Iako su mnogi proizvođači mislili da su priče o otkupnoj cijeni smilja od 3 KM samo medijske špekulacije, ovih dana se pokazalo da je ta otkupna cijena ipak istinita. Za Grude Online to su potvrdili najveći otkupljivači na području Hercegovine kompanija Roing iz Ljubuškog, koji su izjavili da je cijena od 3 KM dogovorena na sastanku otkupljivača smilja u Mostaru.

Prinos smilja je ove godine dosta dobar, ali je zato kvaliteta smilja nešto lošija za razliku od prethodnih godina, a to je jedan od razloga ovakvom padu cijene.

Po ovoj cijeni već je započeo otkup smilja i u grudskoj firmi “Kadulja” koja godinama vrši otkup ljekovitog bilja na ovim područjima.

Suvlasnik firme “Kadulja“, Mate Vrdoljak, rekao je da njihova firma otkup vrši na plantažama proizvođača, da ga oni osobno odvoze i da novce isplaćuju odmah.

Svjedoci smo raznih napisa po internetskim forumima kako cijena od 3 KM nije isplativa, no mnogi proizvođači tvrde da su radili kalkulacije na 2.5 KM te su i s ovom cijenom zadovoljni.

Po medijima su se oglašavali razni pojedinci i udruge koji se protive drastičnom padu otkupne cijene smilja, i koji su bili voljni svoje zasade uništiti ukoliko cijena od 3 KM bude konačna. Tako su i branitelji prošle sedmice pozvali proizvođače da ne daju svoje smilje u bescjenje jer je njegova stvarna cijena oko 5 KM.

Komentari