Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Hercegovini zasađeno više od 30 miliona stabljika smilja

smilje

Na području općina Neum, Stolac, Ravno, Široki Brijeg, Posušje, Mostar, Grude, Ljubuški, Čitluk i Tomislavgrad zasađeno je oko 30 miliona stabljika smilja, kazao je u Mostaru predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović istaknuvši kako još nisu dobiveni podatci za Čapljinu.

Naime, u Mostaru je jučer održan sastanak Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Gospodarske komore Federacije BiH na kojem je razmatrana Informacija o prikupljenim statističkim podacima o nasadima smilja i destilerijama za preradu smilja kao i Prijedlog općega ugovora o partnerstvu. Sastanku su nazočili predstavnici proizvođača i prerađivača smilja s područja Zapadnohercegovačkog, Hercegovačko-neretvanskog i Livanjskog kantona.

Što se tiče destilerija za preradu smilja zaključeno je kako u ovom trenutku sve općine raspolažu s dovoljno prerađivačkih kapaciteta, koji mogu zadovoljiti potrebe proizvođača, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika Privredne komore FBiH.

Kada je riječ o Prijedlogu općeg Ugovora o partnerstvu, kreator spomenutoga prijedloga Ilija Kožulj istaknuo je kako je prijedlog u cijelosti završen te kako bi ga se trebalo potpisati što prije jer sezona još nije počela.