Povlači se “Nasjeckani origano” u kojem su bili komadi metala

BiH

supermarket

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona pronašla je u poduzeću “Deltatrade” d.o.o. Zenica proizvod pod nazivom “nasjeckani origano (mažuran)”, u kojem je utvrđeno prisustvo komada metala, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Inspekcijski nadzor, obavljen na temelju EU RASFF obavijesti dostavljene putem Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, utvrdio je kako je “Deltatrade” d.o.o. Zenica uvezao proizvod pod nazivom “Nasjeckani origano (mažuran)”, lot: 29/4315, a dobavljač P. Visser&Zoon BV (NL), Einsteinstraat 30 G, Purmerend 1446 VG, Holandija, u kojem je utvrđeno prisustvo komada metala.

Prema informaciji dostavljenoj Agenciji, uvoznik je obavijestio dva identificirana kupca navedenog proizvoda da obave povrat kako bi on bio uništen pod nadzorom inspektora.

Podsjećamo, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je 22. marta posredstvom EU RASFF-a obaviještena da je proizvod s gore navedenim brojem lota za koji je utvrđeno da sadrži komade metala, pored ostalih zemalja, isporučen i na tržište Bosne i Hercegovine, nakon čega su u suradnji s nadležnim inspekcijskim organima provedene mjere u cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača.

Agencija za sigurnost hrane BiH predstavlja kontakt autoritet Bosne i Hercegovine, kao treće zemlje, za EU RASFF Europske komisije i koordinira bh. sustavom brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje.

Agencija putem RASFF-a dobija informacije ako se zna da je proizvod koji je predmet RASFF obavijesti izvezen u Bosnu i Hercegovinu, ili je porijeklom iz Bosne i Hercegovine.