Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbor je sužen

U koje zemlje državljani BiH mogu putovati tokom praznika?

Gužve na graničnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu
16.05.2021., Slavonski Brod - Guzve na ulazu u Hrvatsku na granicnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Većina evropskih zemalja trenutno je zatvorena za turističke ulaske. I u onim zemljama gdje je moguće putovati, svakodnevno se mijenjaju pravila

Evropa je skoro potpuno zaključana za turistička putovanja za treće zemlje, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Provjerili smo gdje naši građani imaju mogućnost putovanja za predstojeće blagdane, kakva je zainteresiranost, ali i koja je opasnost od putovanja u inozemtsvo, s obzirom na tešku epidemiološku situaciju.

Većina evropskih zemalja trenutno je zatvorena za turističke ulaske. I u onim zemljama gdje je moguće putovati, svakodnevno se mijenjaju pravila. Sagovornik BHRT-a podijelio je iskustva iz Švicarske.

– Tražili su PCR test, sad ne znam kakvo će stanje biti kad se budem vraćao, stalno se nešto mijenja, prića Željko Trišić.

Turističke agencije nude novogodišnje aranžmane pretežno za zemlje bivše Jugoslavije. U ponudi su i putovanja na neke dalje destinacije, poput Dubaija, Maldiva i bližeg nam Istanbula, gdje je dozvoljen boravak turista uz dokaz o vakcinacijili ili PCR test.

– Evropa je zatvorena za bilo kakve događaje, jer je stanje tamo opet dosta ozbiljno tako da ne primaju turiste ni individualno, a kamoli organizovano, pa baš imate morati debeo razlog da navedete ako putujete uz priložene dokaze, prića Vanja Savić iz banjalučke turističke agencije.

Bilo koji da je razlog putovanja, dodatne mjere opreza su neophodne uz sve poznate epidemiološke zbog novog soja koji se brže širi od trenutnog delta.

– Povećan oprez i za boravak na otvorenom ako putujete, obavezna distanca i na otvorenom, a ako je to nemoguće obavezna maska, savjetuje dr Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine Doma zdravlja Banja Luka.

Dok epidemiolozi nisu i neće predlagati zaključavanje i u BiH zbog novog soja, imunolozi smatraju da je neophodna veća kontrola na granicama.

Prije putovanja dobro se informišite o pravilima ulaska u neku zemlju. Te ifnormacije možete pronaći na sajtu Ministarstva sigurnosti, gdje jednostavno ukucate zemlju u koju putujete, pa je tako moguće provjeriti tačne informacije. Ili se možete informisati i na zvaničnim sajtovima Ministasrtva za spoljne poslove zemlje u koju idete.