Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

susret u Sočiju

Lavrov: Podržavamo suverenitet BiH i prava svih naroda; Turković: Poboljšati ekonomske odnose

Lavrov Turković (2)

Sastanak šefova diplomatija održava se povodom 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije države

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je da današnje razgovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Sočiju smatra krupnim doprinosom poboljšanju odnosa i podrškom stabilizaciji prilika u BiH i regionu, javlja Anadolu Agency (AA).

Turkoviće se danas u Sočiju sastala sa šefom ruske diplomacije Sergejem Lavrovom, a radi se o uzvratnoj posjeti povodom 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov čestitao je ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković rođendan i poželio joj dobro zdravlje.

Sastanak šefova diplomatija održava se povodom 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije države.

Lavrov je kazao da u odnosima između BiH i Rusije nema otvorenih i neriješenih pitanja.

“Mi smo zainteresirani za dalji nastavak odnosa sa BiH, mi podržavamo principe Dejtona i mi smo država garant ovog sporazuma”, kazao je Lavrov u pozdravnom obraćanju.

Ruska Federacija je prijatelj Bosne i Hercegovine, kazala je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na otvaranju sastanka sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim koji se održava danas u Sochiju.

Ministrica je podsjetila kako je Ruska Federacija jedna od prvih zemalja koja je priznala nezavisnost BiH.

“To znači da ste uvijek otvoreni i puni razumijevanja za zemlje koje trebaju podršku, ali i one čije postojanje je bazirano na pravdi i dogovoru i zmeđu različitih etničkih grupa i natoda koji žive u BiH”, kazala je Turković.

Turković je također podsjetila na nedavno otvaranje Ureda Ruske ambasade u Banjoj Luci, izrazivši očekivanje da će uslijediti i otvaranje kulturnog i humanitarnog centra.

Lavrov je na press konferenciji kazao da je 25 godina saradnje izuzetno važan datum za ove dvije države.

“Naša trgovinska razmjena je porasla ove godine za 80% u odnosu na godinu prije. Dotakli smo se danas i pitanja o ekonomiji i naših operatera u BiH. Mi smo odlučili da ruska kvota za bh. državljane bude dupla jer žele studirati na ruskim univerzitetima”, kazao je Lavrov.

Bilo je riječi o situaciji na Zapadnom Balkanu.

“Neophodno je poštovati principe Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je nezavisnost, teritorijalni intergritet i suverenitet BiH i prava tri konstitutivna naroda i široka ustavna ovlaštenja dva entiteta”, kazao je Lavrov.

BiH je održiva zemlja, ona treba biti u skladu sa Dejtonom, kazao je Lavrov.

“Vanjski recepti u vezi s tim su nedopustivi. Rusija je uvijek spremana pružiti podršku dijalogu na regionalnom nivou. Spremni smo da nastavimo naše kontakte koje smo potpisali između Rusije i MVP BiH”, kazao je Lavrov.

Ministrica Turković je istakla kada je riječ o ekonomskoj saradnji, pažnja je posvećena vanjskoj razmjeni.

“Rusija je važan energetski partner za BiH. Bh. tržište je u odnosu na rusko je izuzetno malo. Nadamo se da ćemo pronaći način za povećanje izvoza iz BiH u Rusiji što bi pomoglo ekonomiji cijele BiH. Računamo sa dobrom voljom ruske strane da se naredne godine organizira izložba Povelje Kulina bana u Zemaljskom muzeju BiH koja potvrđuje višestoljetni kontunitet naše zemlje. Današnji susret dolazi u vrlo važnom trenutku za BiH i region Zapadnog Balkana. Upoznala sam ministra Lavrova sa svojim viđenjem cijele situacije i da su naši građani sve više uplašeni posebno nakon usvojenih zaključaka entiteta RS u NSRS. Realizacija zaključaka može da ugrozi mir i stabilnost BiH ali i regiona. Moj stav je da se sva pitanja moraju rješavati u institucijama države, a nikako jednostranim potezima”, kazala je Turković.

Razgovarali su i o statusu OHR-a.

“Imamo mišljenje da je prisustvo OHR neophodno sve dok BiH ne postane funkcionalna. Sigurna sam da će se naći rješenje koje će zadovoljiti oba viđenja. Ruska Federacija stoji čvrsto na stanovištu Dajtona uz uvažavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Samo na pravdi, istini i dijalogu možemo graditi dalje odnose. Sigurna sam da će Rusija poštivati volju građana, demokratske institucije i budućnost koju kroz te institucije odaberemo. Produbljivanje etničkih podjela i rušenje ustavnog poretka nije put ka trajnom miru i stabilnosti. Razgovor i dijalog o reformama moramo vratiti u institucije BiH i to je put koji moramo izabrati”, kazala je Turković.