Ministar privrede KS

U KS planiraju otvoriti fabriku za proizvodnju peleta do kraja godine

ks obilazak olovo (1)

Direktor kantonalnog preduzeća “Sarajevo-šume” Samir Omerović kazao je da Kanton ima sve potrebne resurse da krene u izgradnju fabrike za proizvodnju peleta.

Delegacija Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i KJP “Sarajevo-šume”, s ciljem istraživanja tržišta danas je boravila u radnoj posjeti firmi “Kovan M.I.” Gračanica, u okviru koje su posjetili i postrojenje ove firme za proizvodnju peleta u Olovu.

Ministar privrede KS Adnan Delić kazao je da Ministarstvo privrede KS do kraja godine ima u planu osnivanje fabrike za proizvodnju peleta, te je u tu svrhu i organizirana ova posjeta.

“Naš plan je da otvorimo najsavremeniju, potpuno automatizovanu fabriku za proizvodnju peleta na području Kantona Sarajeva, kako bismo zaokružili kompletan proces korištenja i proizvodnje ove vrste ogrjeva od drveta koje je jedan od najrasprostranjenijih i najkvalitetnijih resursa u našem Kantonu, te snabdijevanja stanovnika Kantona prihvatljivijim izvorima energije”, izjavio je ministar Delić, nakon današnje posjete.

Dodao je i da su ovom prilikom osim obilaska proizvodnih postrojenja ove firme, prisustvovali i prezentaciji koju su im organizirali njihovi današnji domaćini, kako bi im približila proces izgradnje, uspostave i održavanja fabrike za proizvodnju peleta.

“Ova firma ima zaokružen proces proizvodnje peleta i jedina u Bosni i Hercegovini nudi gradnju fabrike za pelet po sistemu ključ u ruke. Kompletan proizvod je bh. proizvod tako da će i realizacija našeg projekta biti u potpunosti domaća proizvodnja”, naveo je ministar Delić.

Kazao je i da će se na dnevnom redu naredne sjednice Vlade KS naći Prijedlog odluke o provođenju studije opravdanosti izgradnje fabrike peleta u KS, te da će nakon donošenja Zaključka Vlade, Ministarstvo privrede i preduzeće “Sarajevo-šume” krenuti u realizaciju pripremnih aktivnosti, kako bi se već početkom proljeća uradili temelji prve fabrike peleta u vlasništvu Kantona.

Direktor kantonalnog preduzeća “Sarajevo-šume” Samir Omerović kazao je da Kanton ima sve potrebne resurse da krene u izgradnju fabrike za proizvodnju peleta.

“Imamo dovoljno resursa, ali i potrebu da krenemo u proizvodnju biomase, jer nam je neophodno raditi na poboljšanju kvaliteta zraka u Sarajevu”, istakao je Omerović.

Osim toga, direktor Omerović akcentirao je i da je, kako bi projekt prve kantonalne fabrike peleta postigao maksimalnu efikasnost i dugoročnu održivost, neophodno unaprijediti tehnološki proces u iskorištavanju šuma, kao i unaprijediti gazdovanje degradiranim i izadanačkim šumama u ovom kantonalnim preduzeću što je, kako je kazao, u planu već u narednim danima.

Ministar Delić naveo je i da je osnivanje fabrike peleta jedan od projekata koji dugoročno znače unapređenje kvaliteta životne sredine i iskorištavanje drvnih sortimenata, te da je krajnje vrijeme da Kanton Sarajevo ima vlastitu fabriku peleta kako bi građanima ponudili najkvalitetniji pelet po povoljnijim cijenama.