Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U KS riješen problem “tehnološkog viška” prosvjetnih radnika

sinsikat obrazovanja ks – ministar

Saudin Sivro, predsjednik kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja, naglasio je da je proces koji su zajedno godinama radili sa resornim ministarstvom, a tiče se zbrinjavanja “tehnološkog viška”, uspješno riješen. Prema njegovim riječima uspjeli su i ove godine sav “tehnološki višak”, koji je bio veći za 30 do 40 posto, zbrinuti u sve škole, javlja Anadolu Agency (AA).

“Donijeli smo zaključke na skupštinama i kantonalnom odboru sindikata i rekli da ćemo tražiti odgovornost ukoliko neko od radnika ne bude zbrinut. To se nije desilo, jer smo ispunili svoj cilj. Tehnološki višak se u Kantonu Sarajevo pojavljivao iz nekoliko razloga. Prvi razlog je smanjenje broja učenika u određenim upisnim područjima škola, jer zakonom nisu definisana upisna područja. Drugi razlog je političko zapošljavanje, jer direktori tokom predizborne kampanje iz razloga što su politički aktivni zapošljavaju kadar neplanski. Ove godine smo rekli da ćemo podvući crtu i da neće biti zapošljavanja za stalno na nepotpunu normu, nego samo na punu. Treći razlog je racionalizacija. Ovaj kantonalni odbor sindikata je podržao racionalizaciju i možemo reći da je ona već donijela određene uštede. Možemo govoriti o šest miliona KM uštede, od toga su dva miliona već utrošena za resurse u školama, kako bi se poboljšao kvalitet za učenje. Tog novca je ostalo i već smo na organima sindikata donijeli zaključke da tražimo povećanje plata za deset posto”, kazao je Sivro.

Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS, je naglasio da su sredstva u budžetu dovoljna da pokriju sve troškove zbrinjavanja “tehnološkog viška” i zapošljavanje novih uposlenika u obrazovanju, te da je sistem zapošljavanja u potpunosti stavljen pod kontrolu. Istakao je da je ministarstvo zajedno sa sindikatom napravilo situaciju u kojoj se stvara kontinuirani suficit, te da resorni ministar nema ništa protiv povećanja plata.

“To je odluka koju donosi Vlada. Naravno da bi meni bilo u interesu da kao resorni ministar sa svojim partnerima, koji su dozvolili da sve ovo radimo, izađemo u javnost sa informacijom da smo povećali platu prosvjetnim radnicima. Nas čeka još jedan korak koji će nam omogućiti da imamo više sredstava, a to su standardi i normativi koji su dobro urađeni. Sve nam to ide u prilog da za sve ono što su nam pomogli prosvjetni radnici i sindikat da im vratimo povećanjem ličnih dohodaka i najvjerovatnije će se to desiti u mandatu ove Vlade. Prijedlog postoji, a Vlada će donijeti konačnu odluku”, rekao je Kazazović.

Na prijedlog nadležne komisije koja radi pri resornom kantonalnom ministarstvu Kazazović je potpisao rješenje za zbrinjavanje 269 zaposlenika u osnovnim i srednjim školama u KS.

“Komisija je ove godine imala problem da je trebala biti formirana u trenutku kada ističe rok za njeno formiranje. Postojalo je nepovjerenje u radu komisije, ali smo na kraju napravili veliki uspjeh. Na najbolji način zbrinuli smo tehnološki višak na neodređeno. Isto to se desilo i sa raspisivanjem konkursa. Otvorila se mogućnost da se uposlenici koji su godinama radili na određeno, imaju priliku da se uposle na neodređeno”, naglasio je Kazazović.

Selvedin Šatorović, predsjednik sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, kazao je da socijalni dijalog između resornog ministarstva, odnosno Vlade KS i sindikata obrazovanja može poslužiti kao primjer za ostale kantone. Njihov primjer, prema njegovim riječima, može poslužiti kao poziv ostalim vladama da uđu u proces da se problemi ljudi koji imaju 10 ili 15 godina rada na određeno radno vrijeme u cijeloj FBiH riješe na identičan način kao što je to uradila Vlada KS, te da je sličan poduhvat napravila samo Vlada Zeničko-dobojskog kantona.