Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U KS-u realizacija programa zapošljavanja “100+”

Biro-za-zaposljavanje111
Foto: Ilustracija

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo usvojila liste aplikanata poslodavaca koji su ispunili uvjete za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja „100+“, Program sufinansiranja zapošljavanja “Zlatna značka” i Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba, po javnom pozivu od 6. i 7. juna, predstavnici JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo i poslodavci, potpisali su prve ugovore i započela je realizacija ovih programa.

Uvjete iz javnog poziva Program sufinansiranja zapošljavanja „100+“, ispunjava 61 poslodavac iz oblasti rada i socijalne politike, koji će zaposliti 100 visokoobrazovanih osoba među kojima su diplomirani socijalni radnici, diplomirani pedagozi, diplomirani psiholozi i diplomirani pedagozi-psiholozi, a koji imaju najmanje 12 mjeseci radnog iskustva u struci. Oni će biti uposleni u javne ustanove iz oblasti rada i socijalne politike, u osnovne i srednje škole radi preventivnog djelovanja i sprečavanja maloljetničke delinkvencije.

Služba će poslodavcima koji su obuhvaćeni ovim programom godinu dana refundirati sredstva od 833 KM po osobi.

Programom zapošljavanja visokoobrazovanih osoba dobitnika „Zlatne značke“ bit će omogućeno upošljavanje 20 mladih ljudi u institucijama koje obavljaju naučno-nastavni, odnosno umjetničko-nastavni ili naučnoistraživački, odnosno istraživačko-razvojni rad.

Oni će u narednih godinu dana u 14 javnih ustanova, među kojima su Poljoprivredni, Šumarski fakultet, PMF, Akademija scenskih i Akademija muzičkih umjetnosti, Zavod za javno zdravstvo sticati svoja nova radna iskustva.

Po osnovu ovog programa Služba će poslodavcima 12 mjeseci, mjesečno refundirati sredstva od 1.300 KM po novouposlenoj osobi, za isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa.

U okviru programa podrške zapošljavanju, pet poslodavaca je iskazalo potrebu da obuče, dokvalifikuju i prekvalifikuju 56 nezaposlenih osoba. Poslodavci Kantona Sarajevo, među kojima su Kale d.o.o., Sinkro d.o.o. i MBA centar su iskazali interes za obuku i angažiranje stolara, šivača i dizajnera u industriji namještaja, tapetara, pekara, slastičara, frizera, kozmetičara i fizioterapeuta.

Služba će ovim poslodavcima finansirati troškove obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba u maksimalnom iznosu od 1.500 KM po osobi, uz obavezu poslodavca da po okončanju obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije, osobe zaposli na period od najmanje šest mjeseci.

Po Programu mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2016. godini, koji se realizira u saradnji s nadležnim ministarstvom i Vladom Kantona Sarajevo Služba je zaposlila 731 osobu, a 450 osoba je radno angažirano po Programu javnih radova, saopćeno je iz JU Služba za zapošljavanje KS-a.