od 2010. do 2019.

U modernizaciju rudnika Koncerna EPBiH do sada investirano 307,35 miliona KM

rudnik-jama

Za potrebe svih rudnika nabavljena je informaciono komunikaciona oprema, kao i elektro i mašinska oprema, a među najznačajnijim realizovanim ulaganjima mogu u ZD RMU “Zenica” izdvojiti – otvaranje novih otkopnih polja i nabavka rudarske opreme (31,79 miliona KM), te mehanizovani širokočelni kompleks, investicija vrijedna 19,73 miliona KM

JP Elektroprivreda BiH (EPBiH) u periodu od 2010. do 2019. godina u potpunosti je realizirala investiciona ulaganja u rudnike u sastavu Koncerna EPBiH u vrijednosti 307.354.868,48 KM.

– Bitno je napomenuti da svako ulaganje u nabavku/modernizaciju postojeće opreme, pogotovo u podzemnoj eksploataciji, donosi istovremeno i poboljšanje zaštite na radu. U proteklom periodu od formiranja Koncerna izvršeno je direktno ulaganje u zaštitnu opremu i sisteme, ali su istovremeno, ulaganjem u novu savremenu opremu i proizvodne sisteme, stvoreni preduslovi za sigurniji rad uposlenika u rudarstvu – rečeno je Feni u EPBiH.

Izvršena ulaganja u periodu od formiranja Koncerna EPBiH do danas (2010.-2019.), kako su dodali, obezbijedila su održanje kontinuiteta proizvodnje zavisnih društava (ZD) – rudnika uz izvjesno povećanje proizvodnje (sa 4,9 miliona tona u 2010. na 5,3 miliona tona u 2018. godini) čime su obezbjeđene količine uglja potrebne za rad termoelektrana u sastavu Koncerna.

– Međutim, izvršena ulaganja nisu obezbijedila ekonomski održivo poslovanje zavisnih društava-rudnika. Razlog za to je činjenica da investiciona ulaganja nije pratilo sveobuhvatno restrukturiranje rudnika u pogledu optimizacije proizvodnih kapaciteta, tehnološkog i organizacionog restrukturiranja i optimizacije radne snage – naglasili su iz EPBiH.

U ovom periodu realizovana su ulaganja u ZD RMU “Zenica” u iznosu 66,64 miliona KM, ZD RMU “Kakanj” 85,08 miliona KM, ZD R “Kreka” 68,14 miliona KM, ZD RMU “Đurđevik” 33,89 miliona KM, ZD RMU “Breza” 36,46 miliona KM, ZD RMU “Bila” 10,91 miliona KM, te ZD RU “Gračanica” 6,24 miliona KM.

Za potrebe svih rudnika nabavljena je informaciono komunikaciona oprema, kao i elektro i mašinska oprema, a među najznačajnijim realizovanim ulaganjima mogu u ZD RMU “Zenica” izdvojiti – otvaranje novih otkopnih polja i nabavka rudarske opreme (31,79 miliona KM), te mehanizovani širokočelni kompleks, investicija vrijedna 19,73 miliona KM.

Kada je riječ o ZD RMU “Kakanj” među većim investicijama je nabavka rudarske mehanizacije za PK “Vrtlište” (bageri, damperi, buldožeri, bušače garniture, grederi…) u vrijednosti 33,44 miliona KM, te mehanizovani širokočelni kompleks za šta je izdvojeno 18,07 miliona KM.

U ZD R “Kreka” u remont rotornih bagera uloženo je 11,38 miliona KM, a u rudarsku mehanizaciju za potrebe površinskih kopova (bageri, buldožeri, cjevopolagači, kamioni idr.) gotovo 13 miliona KM.

Jedna od najznačajnijih investicija u ZD RMU “Đurđevik” odnosila se na rudarsku mehanizaciju za potrebe površinskih kopova (bageri, damperi, grederi, utovarivači, bušače garniture, cisterne …) u iznosu 25,41 milion KM, dok je u ZD RMU “Breza” za nabavku mehanizovanog širokočelnog kompleksa sa rezervnim dijelovima izdvojeno 20,77 miliona KM.

Neka od značajnijih ulaganja u ZD RMU “Bila” odnosila su se na opremu i repromaterijal za otvaranje, te otvaranje novih otkopnih polja u jami (izrada rudarskih prostorija, čelična lučna podgrada, transporteri, elektro oprema…) za šta je izdvojeno 8,18 miliona KM , dok je za potrebe ZD RU “Gračanica”u nabavku rudarske mehanizacije za površinsku eksploataciju (bageri, zglobni damperi, buldožer, grederi…) investirano 5,23 miliona KM.

Važećim planom poslovanja JP Elektroprivreda BiH u 2020. godini među ostalim su planirana ulaganja u Rudnicima “Kreka” i to: nabavka rotornog bagera (42 miliona KM), kompleks mehanizovanog širokog čela za Rudnik “Mramor” (21,5 miliona KM), zatim okončanje generalnog remonta rotornog bagera (4,75 miliona KM).

Za RMU Breza planirana je investicija koja se odnosi na kompleks mehanizovano široko čelo u vrijednosti 26,83 miliona KM, a za RMU „Abid Lolić“ mašina za izradu jamskih prostorija (1,4 miliona KM) i lokomotiva za prevoz ljudi i dopremu materijala u jami, te prateća infrastruktura (1,44 miliona KM).