Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brčko distrikt

U okviru Frančeskovih dana započele radionice o voćarstvu i hortikulturi

vonsovic

O razvoju voćarstva, zastupljenosti voćnih kultura i mogućnostima plasmana voćnih proizvoda na domaćem i stranom tržištu govorio je diplomirani inžinjer poljoprivrede Adalbert Vonsović

U nastavku programa kulturne manifestacije Frančeskovi dani koju organizira brčanska podružnica Napretka, sinoć je u Napretkovom domu upriličeno predavanje o temi “Voćarstvo u podmajevičkom kraju”.

O razvoju voćarstva, zastupljenosti voćnih kultura i mogućnostima plasmana voćnih proizvoda na domaćem i stranom tržištu govorio je diplomirani inžinjer poljoprivrede Adalbert Vonsović.

Vonsović je kazao da je voćarstvo stoljećima jedna od najzastupljenijih poljoprivrednih aktivnosti u brčanskom kraju te da je ta grana u prošlosti imala veoma važnu ulogu u privrednom razvoju podmajevičkog područja.

– Iskustva iz prošlosti su pokazala da je voćarstvo nekada bilo osnova privrednog razvoja podmajevičkog kraja, ali moramo primijetiti da je, nažalost, u našem vremenu uglavnom prepušteno stihijskom i neplanskom razvoju. Cilj ovog izlaganja je postavljanje pitanja koji su to pravci razvoja voćarstva u našem kraju, da li se upuštati u dalju proizvodnju i na koji način ako se već to čini – izjavio je Vonsović.

Predsjednik brčanske podružnice HKD Napredak Fra Mirko Jozić je kazao da je brčanski kraj tradicionalno voćarsko područje te da se tema voćarstva najprije zbog toga uklapa u program Frančeskovih dana.

– Drugi razlog zbog kojega smo ovu temu uvrstili u program Frančeskovih dana jeste činjenica da je Franjo Asiški, kojem je manifestacija i posvećena, prvi otkrio prirodu kao lijek i prostor koji zaslužuje poštovanje, brigu i ljubav. Sveti Franjo je u prirodi i svugdje oko nas prepoznavao brata, sestru i sve što je drago te je sasvim prirodno da se u okviru manifestacije bavimo i ovom temom – kazao je Jozić.

Ova sedmica Frančeskovih dana posvećena je ratarstvu, voćarstvu i hortikulturi te će u narednim danima Brčaci biti u prilici učestvovati u radionicama na temu uređivanja okućnica i vrtova, sađenja, rezidbe i kalemljenja voća. Praktične aktivnosti će se realizirati u Gornjem Zoviku i Bijeloj.