ulaz besplatan

Sutra počinje V4 Film Festival u kinu Meeting Point u Sarajevu

Poster_V4_2021

Broj mjesta u kinu Meeting Point je ograničen, a program se odvija u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi

V4 Film Festival koji organiziraju ambasade četiri evropske zemlje Višegradske grupe, počinje sutra, 13. oktobra i održavat će se do 16. oktobra u kinu Meeting Point u Sarajevu. Na programu festivala su četiri filma – projekcije filmova su svaku večer u 20.30 sati, a ulaz na sve projekcije je besplatan. Besplatne ulaznice za filmove se preuzimaju u Meeting Pointu.

Festival će sutra, 13. oktobra u 20.30 sati otvoriti ambasador Republike Mađarske u BiH Krisztián Pósa, nakon čega slijedi projekcija filma “Oni koji su ostali” (Mađarska, režija: Barnabás Tóth, 2019, 84 min.). Film “Oni koji su ostali” prikazuje proces ozdravljenja preživjelih Holokaust kroz oči mlade djevojke u Mađarskoj nakon Drugog svjetskog rata. U četvrtak, 14. oktobra na programu je igrani film “Papuša” (Poljska, režija: Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze, 2013, 131 min.). U petak, 15. oktobra na programu je veliki kino hit u Češkoj: “Teorija tigra” (Češka Republika, Slovačka, režija: Radek Bajgar, 2016, 101 min.), tragikomičan film ceste s legendarnim češkim glumcem Jiříjem Bartoškom u glavnoj ulozi. Festival završava u subotu, 16. oktobra, projekcijom filma “Učiteljica” (režija: Jan Hřebejk, Slovačka, Češka Republika, 2016, 102 min.). Film je dobitnik 19 međunarodnih nagrada (MFF Karlovy Vary, MFF Gijón, MFF Hong Kong, MFF Temišvar, EFA, Český lev, Slnko v sieti), gostovao je na 35 prestižnih filmskih festivala te je prikazivan u brojnim kinima širom svijeta.

Višegradska grupa, poznata i kao Višegradska četvorka ili samo V4, je savez četiri zemlje centralne Evrope – Republike Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke. Ove godine Mađarska predsjedava V4 grupom.

Broj mjesta u kinu Meeting Point je ograničen, a program se odvija u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi. Mjere za zaštitu zdravlja uključuju dezinfekciju obuće i ruku pri ulasku u kino Meeting Point, fizički razmak prilikom ulaska i izlaska iz kino sale, sjedenje na obilježenim mjestima, nošenje zaštitne maske prilikom ulaska i izlaska iz kina kao i tokom projekcije.

PROGRAM:

13.10. / 20:30
Oni koji su ostali / Those Who Remained / Akik maradtak
Režija: Barnabás Tóth
Mađarska, 2019, 84 min.
Uloge: Károly Hajduk, Abigél Szőke, Mari Nagy, Katalin Simkó, Andor Lukács

Nakon Drugog svjetskog rata, u Budimpešti usamljeni muškarac i sirota djevojčica pronalaze svoj put u život kroz ljubav. Lirska priča o iscjeliteljskoj snazi ljubavi usred nacionalnog sukoba, gubitka i trauma. “Oni koji su ostali” prikazuje proces ozdravljenja preživjelih Holokausta kroz oči mlade djevojke u Mađarskoj nakon Drugog svjetskog rata. Film je zasnovan na romanu Zsuzse F. Várkonyi, objavljenom 2004.

14.10. / 20:30
Papuša / Papusza
Režija: Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze
Poljska, 2013, 131 min.
Uloge: Jowita Budnik, Antoni Pawlicki, Zbigniew Waleryś, Artur Steranko

Romska pjesnikinja Bronislava Weiss (1908-1987), poznatija kao Papuša, postala je poljska legenda. Umjesto klasičnog biografskog filma autori prikazuju dešavanja iz njenog života, ali i događaje bitne za modernu istoriju njene etničke grupe. Crno-bijela fotografija doprinosi poetičnosti filma i svjedočanstvo je mnogobrojnih romskih lutanja u predvečerje Drugog svjetskog rata.

15.10. / 20:30
Teorija tigra / The Tiger Theory / Teorie tygra
Režija: Radek Bajgar
Češka Republika, Slovačka, 2016, 101 min.
Uloge: Jiří Bartoška, Eliška Balzerová, Iva Janžurová, Tatiana Vilhelmová, Pavla Beretová, Jiří Havelka, Jakub Kohák

Veterinaru Janu je svega preko glave. Posljednja kap koja je prelila čašu je smrt punca, čijim je životom u potpunosti upravljala njegova žena. Janu postaje jasno da se i sam nalazi u istoj situaciji. Njegova supruga Olga koristi istu teoriju kao i njena majka, a to je ubjeđenje da je njena dužnost da brine o njegovoj sreći. Jan žudi za tim da ponovno preuzme život u svoje ruke. Njegova potraga za slobodom utjecat će i na njegovu djecu i njihove partnere, čije priče kroz film paralelno pratimo.

16.10. / 20:30
Učiteljica / The Teacher / Učiteľka
Režija: Jan Hřebejk
Slovačka, Češka Republika, 2016, 102 min.
Uloge: Zuzana Mauréry, Csongor Kassai, Zuzana Konečná, Tamara Fischer, Martin Havelka, Éva Bandor, Oliver Oswald, Peter Bebjak, Richard Labuda, Ina Gogálová, Monika Čertezni, Ondřej Malý

Početkom školske godine đacima se predstavlja nova učiteljica. Na prvi pogled čini se draga i ljubazna udovica vojnog generala, ali u stvarnosti lukavo manipulira roditeljima svojih učenika kako bi osigurala razne materijalne beneficije, možda i ljubavnu vezu. Zbog straha od neuspjeha njihove djece u školi, većina roditelja podilazi učiteljici, darivaju je i nastoje ispuniti njene zahtjeve. Do prekretnice dolazi kada se skupina hrabrih roditelja suprotstavi učiteljici a direktorica škole sazove roditeljski sastanak nastojeći preokrenuti nepodnošljivu situaciju. Hoće li biti dovoljno „odvažnih“ roditelja da zaustave učiteljicu sa jakim vezama u Komunističkoj partiji?