Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

start-up biznisi

U ponedjeljak ugovori za 75 pripravnika povratnika i 46 poslovnih subjekata

edin_ramic01333

Pripravnici su povratnici iz 25 općina s područja cijele BiH i bit će angažirani kod 28 poslodavaca, dok 46 povratnika iz 19 općina imaju start-up biznis

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić u ponedjeljak će potpisati i uručiti ugovore za 75 povratnika s visokom stručnom spremom za obavljanje pripravničkog staža i 46 poslovnih subjekata u povratničkim sredinama koji se nalaze u početnoj fazi poslovanja (start-up biznisi), saopćio je Ured Federalne vlade za odnose s javnošću.

Ovi programi Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, ukupne vrijednosti 750.000 KM, provode se s ciljem zapošljavanja povratnika, posebno mladih obrazovanih kadrova, a na osnovu raspisanog javnog poziva tog ministarstva.

Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika s visokom stručnom spremom, namijenjen je zapošljavanju mladih obrazovanih kadrova, gdje se kroz njihovo stručno osposobljavanje, odnosno pripremu za tržište rada, direktno utiče na njihov održivi povratak/ostanak u mjestima povratka. Ovaj program vrijedan je 350.000 KM.

Program „Podrška start-up (početnog biznisa) povratnika” provodi se s ciljem povećanja stepena održivosti, razvoja i jačanja početnih biznisa povratnika, a time i podsticanju samozapošljavanja/zapošljavanja povratnika. Ove godine za ugovore je izdvojeno više od 400.000 KM.

Pripravnici su povratnici iz 25 općina s područja cijele BiH i bit će angažirani kod 28 poslodavaca, dok 46 povratnika iz 19 općina imaju start-up biznis.