Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U preduzeću “MFS – Hana” u Srebrenici prerađeno 14 tona voća i povrća

MFS-Hana 1

U sklopu programa koji imaju za cilj održivi povratak i razvoj ratom razorenih zajednica u BiH, Međunarodni forum solidarnosti Emmaus je u saradnji sa donatorima realizovao akciju podjele sadnica šljiva za povratnike u Istočnu Bosnu. Podijeljeno je po 50 sadnica za šest porodica u Cerskoj i okolnim mjestima. Pored donacije sadnica šljiva, jedna porodica je dobila 100 pilića i 500 kg hrane. Svi oni bit će uključen u Emmaus-ov program proizvodnje zdrave hrane.

MFS-Hana 2

MFS – Emmaus osnovala je vlastito preduzeće «d.o.o. MFS-Hana» u Srebrenici, koji je pokrenuto s ciljem generiranja prihoda za održivi povratak izbjeglica iz ove regije. U sklopu firme se obavlja djelatnost prerade voća i povrća, poljoprivredna proizvodnja, a tu se nalazi i farma za ovce. Kooperanti iz Srebrenice, kojih je prošle godine bilo 19, preradom voća i povrća proizvode ajvar, sokove i džemove. Svi proizvodi se pripremaju po tradicionalnoj recepturi iz ovog kraja primjenom novih tehnologija, ali bez upotrebe konzervansa i drugih primjesa. U 2015. godini «d.o.o. MFS-Hana» je proizvodila džemove od jagode, maline, kupine, breskve i džanarike, sok od jabuke (šira) i zove, pekmez i ajvar.

MFS-Hana 4„Za razliku od 2014. godine, u prošloj godini proizvodnja je učetverostručena. Prerađeno je 14 tona voća i povrća. Ipak, ciljevi su djelimično ostvareni, što nas obavezuje da ove godine uz finalizaciju kupovine opreme za preradu, napravimo željeni iskorak i ostvarimo zacrtani kapacitet. Uvođenjem većeg broja aktivnosti na farmi omogućit će se i zapošljavanje većeg broja radnika, čime će se doprinijeti održivom povratku stanovništva i razvoju poljoprivrede u Srebrenici”, ističu u MFS – Emmaus-u.

MFS-Hana 3

Trenutne ekonomske prilike u našoj zemlji, kao i u svijetu uopšte, predstavljaju glavnu prepreku održivom povratku. Osim rasprostranjene nezaposlenosti koja pogađa sve stanovnike, povratnici se često suočavaju sa prekomjernom diskriminacijom, kada je riječ o mogućnostima zapošljavanja, bilo u privatnom ili javnom sektoru.

MFS-Hana 6
Ni povratnici nisu krili zadovoljstvo donacijom. Hasan Grbić iz zaseoka Grbići, mjesna zajednica Rovaši kod Cerske dobio je 50-tak sadnica:„Ova donacija je veoma značajna za održivi povratak. Mi se inače bavimo stočarstvom, voćarstvom i poljoprivredom tako da je svaka, pa i ova donacija, dobrodošla. Ovdje se vijekovima živjelo od rada a potrebno je i omladinu naučiti korz ovakve projekte da rade i da im se nešto pruži kako ne bi odlazili odavde. Živim od penzije i niko više u porodici ne radi tako da ću dio šljive iskoristiti da ih osušim pa prodam a dio za đemove. Zahvaljujem se Emmaus-u i svima koji su pomogli da dobijemo ovu vrijednu pomoć.“ Alija Mujić iz mjesna zajednica Cerska, Opština Milići zasadio je također 50-tak sadnica:„Ovo što smo dobili znači nam puno jer se bavimo stočarstvom i voćarstvom. Ove šljive će nam pomoći da preživimo jer se od njih može proizvesti dosta korisnog za prodati. Hvala puno vama iz Emmaus-a na ovoj donaciji.“

MFS-Hana 4

Projekat podjele sadnica šljiva u organizaciji MFS – Emmaus bio je usmjeren na porodice u kojima uglavnom niko nije zaposlen, i čiji članovi žive od poljoprivrede. Akcija neće riješiti probleme ovih povratnika, ali će im uveliko pomoći da žive od svog rada.

O MFS – EMMAUS

MFS-EMMAUS je domaća, nevladina humanitarna organizacija osnovana 1999. godine sa ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je ta pomoć potrebna, a svoje urede ima u Doboj Istoku, Sarajevu i Srebrenici. Jedna je od najvećih humanitarnih i nevladinih organizacija ne samo u BiH nego i šire sa 220 zaposlenih i 50 aktivnih volontera. Za MFS – EMMAUS kažu da je posljednje mjesto nade i utočišta. Neki od projekata koje provodi MFS-EMMAUS su prihvatni centar „Duje“ u Doboj Istoku od 2004. godine gdje je smješteno 404 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija, zatim mjesečno finansiranje 1040 djece bez jednog ili oba roditelja – jetima na području cijele BiH, stipendiranje 547 djece u Burkini Faso, internatski smještaj za djecu Srebrenice u Potočarima, dnevni centri za djecu i mlade u Srebrenici – Potočari i Zvorniku. MFS – EMMAUS se među ostalima brine i o narodnoj kuhinji u Doboju gdje se dnevno priprema 300 obroka, vodi projekte za održiv povratak, pomaže žrtvama trgovine ljudima i ilegalne migracije, te učestvuje u projektu sprečavanja zloupotrebe djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija, itd.