Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: BiH ima prijetnju od državljana koji ratuju na stranim ratištima

mektic123

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da terorizam svakim danom postaje sve bezočniji, te da udara i napada najvitalnije interese države.

– To je prije svega ugrožavanje života građana i uništavanje elementarnih infrastrukturnih i ekonomskih interesa država. Zato je jako bitno da izgradimo mehanizme u kojima ćemo prethodno usvojiti neke operatvne mjere određenih postupanja, mjera i radnji kako da svi koordinirano djelujemo u slučaju terorističkih napada da bismo otklonili, koliko je god moguće više, štetne posljedice i da bi se stanje što prije normaliziralo – kazao je Mektić na pres-konferenciji.

Mektić učestvuje na Konferenciji o upravljanju posljedicama terorističkog akta koju su u Sarajevu danas organizirali Misija OSCE-a u BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH radi unapređenja saradnje nadležnih agencija u toj oblasti radi postizanja maksimalne efektivnosti u civilno-vojnom odgovoru na terorističke incidente i otklanjanju posljedica.

U uvodnom izlaganju Mektić je spomenuo težak teroristički napad koji se dogodio na aerodromu u Briselu gdje ima ljudskih žrtva, kao i da se desila eksplozija u metrou u Briselu naglašavajući pri tome koliko je bitno da postoje izgrađeni mehanizmi koordinacije u incidentima da bi se smanjili, koliko je god više moguće, broj žrtava, povrijeđenih osoba i materijalna šteta.

Naglasio je da je neophodna koordinacija svih sigurnosnih, obavještajnih, pravosudnih institucija, zatim oružanih snaga u slučajevima većih posljedica i terorističkih napada, kao i organizacija i institucija civilnog društva prije svega u oblasti sektora spašavanja, zaštite stanovništva itd.

Upravljati posljedicama djela terorizma, kako je izjavio šef Misije oOSCE-a u BiH Johnatan Moore, ne znači samo osujetiti nasilni napad, neutralizovati počinioce ili ispraviti posljedice materijalne štete ili zla nanesenog građanima. Naveo je da je jednako važno razviti otpornost loklalnih zajednica na te prijetnje prije nego što se dogode, kao i ako se dogode.
-Nažalost, kao što smo svi toga bolno svjesni, neki žalosni i užasni zločini su već počinjeni u BiH posljednjih mjeseci i godina. Umjesto da politizujemo te događaje, da se međusobno optužujemo i da podliježemo očaju, moramo učiti iz njih i pripremati se za budućnost – naveo je Moore.

Mektić je odgovarajući na pitanja novinara kazao da je postignut značajan napredak i u okviru udarnih grupa za borbu protiv terorizma.

– Poslije nekoliko terorističkih napada u BiH naučili smo dobrim dijelom lekciju i u određenoj mjeri koordinirali i dogovorili jednu koordinaciju u slučaju terorističkih napada, posebno kada je u pitanju nadležnost pojedinih bezbjednosnih i pravosudnih institucija za istraživanje terorističkih napada. Tu smo postigli značajan napredak i u okviru udarnih grupa za borbu protiv terorizma, u kojima se nalaze i bezbjednosne i pravosudne agencije – dodao je Mektić.

Govoreći o eventulanoj prijetnji terorističkih napada, Mektić je kazao da postoje radikalne grupe koje su prihvatile jednu vrstu radikalizma i nasilni ekstremizam.

– Imamo prijetnju kada su u pitanju naši državljani koji ratuju na stranim ratištima i vraćaju se u BiH. Činimo sve da otkrijemo i procesuiramo takve grupe. U posljednje vrijeme se pojavio određeni broj naših državljana sa stranih ratišta koji žele da postignu dogovor sa Tužilaštvom i Sudom BiH o sporazumnom priznanju krivice – dodao je Mektić.

Naveo je da se mogućnost nekog terorističkog napada ne može u potpunosti isključiti, te da to može biti i kao samostalna ideja nekog radikalizovanog pojedinca. Obavještajne strukture i sve sigurnosne agencije na nivou BiH postigle su nivo kada je u pitanju preventivno djelovanje kada je riječ o terorizmu.

– Identifikovali smo te radikalne zajednice i grupe i imamo određenu vrstu projekata da odlazimo u te radikalne zajednice i djelujemo na deradikalizaciji tih osoba – kazao je Mektić.

– Mislim da je trenutno 135 osoba koje sada ratuju na stranim ratištima, desetak je osoba koje žele da naprave sporazum o priznanju krivice i da se vrate, pedesetak osoba se vratile s ratišta, a 45 ih je koji su poginuli. Prema svakom onom koji se vratio preduzimamo sve potrebne mjere i radnje da dokumentujemo to krivično djelo u smislu njegovog učešća na stranom ratištu. U tom kontekstu 18 optužnica je podignuto kod Suda BiH i imamo već prve presude koje su izrečene u prvostepenom postupku. Mi nećemo odsustati od toga da procesuiramo sve te osobe – kazao je Mektić odgovarajući na novinarska pitanja.

Na konferenciji o upravljanju posljedicama terorističkog akta učestvuju predstavnici nadležnih institucija i organa u BiH na svim nivoima, organizacija sistema sigurnosti, odnosno Tužilaštva BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, policijskih agencija, hitnih službi, civilne zaštite i lokalnih zajednica.