Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Prijedoru otvorena toplana na biomasu

prijedor toplana na biomasu

U Prijedoru je danas gradu i građanima predata na korištenje nova toplana koja kao energent koristi biomasu i u čiju je izgradnju i opremanje postrojenja utrošeno 8,6 miliona eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Evropska banka za obnovu i razvoj (ERDB) je za njenu izgradnju pod povoljnim uslovima obezbijedila sedam miliona eura, dok je švedska SIDA donirala 1,6 miliona eura.

“Moram istaći da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju bilo aktivni učesnik u postupku, kako u izdavanju svih potrebnih odobrenja da bi ovo postrojenje moglo da radi, tako i oko izdavanja ekološke dozvole. Mi kao resorno ministarstvo koje se bavimo zaštitom životne sredine sva postrojenja koje koriste biomasu favorizujemo, jer ona ne zagađuju”, izjavila je potpredsjenica Vlade RS i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Srebrenka Golić.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko rekao je da su u izgradnji ovog objekta učestvovale firme iz RS i Federacije Bosne i Hercegovine i naglasio da je upravo to ona vrsta konkretne praktične saradnje koju je poželjna da se češće viđa.

“Ovo je važan događaj za Prijedor i njegove građane, jer toplana nije samo značajan projekat iz oblasti infrastrukture, nego se na ovaj način Prijedor uvrštava u listu gradova koje aktivno rade na zaštiti prirodne okoline”, istakao je Incko.

On je rekao da Bosna i Hercegovina ima privredne i mnoge potencijale u šumarstvu i turizmu, konkurentske poreske stope i konkurentnu cijenu rada, izuzetno sposobnu i obrazovanu radnu snagu, stabilnu monetu i pozvao svoje svoje zemljake i firme da investiraju u BiH.

Objekat je na korištenje predao Andreas Urbas, predstavnik preduzeća “Urbas” koje ga je izgradilo.

“Imali smo izvrsnu saradnju sa preduzećima koji su sa nama učestvovali u njegovoj gradnji, koja je trajala šest mjeseci. Čestitam direktorici Toplana na odluci da implementira ovako jedan inovativan projekat”, kazao je Urbas.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić je rekao da je nova toplana višestruko korisna za Prijedor.

“Prije svega, dobili smo kvalitetnije grijanje, a to je za naše građane najbitnije. Dobili smo ekološki čisto postrojenje, a prelaskom sa mazuta, koji je izuzetan zagađivač, dobili smo čistiji grad i čistije naše okruženje. Umjesto 5,5 miliona KM, koliko je koštao mazut za jednu sezonu, sada drvo za ovu toplanu košta nešto oko dva miliona KM i ušteda je više nego dupla. Dobili smo postrojenje za proizvodnju električne energije koje se može proizvoditi megavat, a ako se sjetimo da smo u ratu živjeli sa dva megavata, onda znamo šta to može značiti”, kazao je gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

On je dodao da će se u narednom periodu pažnja posvetiti obnovi postojeće i izgradnji nove toplovodne mreže kako bi što više građana bilo obuhvaćeno snabdjevanjem toplotne energije.