Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turizam u RS

U pripremi novi zakon: Ko izdaje stan na dan mora da plati boravišnu taksu i porez

Foto: Fena/ Arhiva
Banjaluka

Šulić kaže da je, nakon inspekcijskih kontrola i upozorenja, “u sistem uvedeno” dodatnih 700 do sada neregistrovanih apartmanima i stanova, koji se izdaju turistima.

Vijest da je, prema zvaničnim statističkim podacima, u oktobru u FBiH gostovalo tri puta više turista nego u Republici Srpskoj, izazvala je žučne komentare, iako ove brojke za poznavaoce prilika nisu neko iznenađenje.

Za mnoge će iznenađenje biti mjere kojima vlast u RS pokušava da popravi rezultat, piše Srpskainfo.com.

Podsjećamo, Federaciju BiH je u oktobru posjetilo više od 120.000 turista, a Republiku Srpsku oko 44.000 gostiju.

Ministar turizma i trgovine RS, Denis Šulić, podsjeća da je prije korona krize, u RS dolazilo, tek 24 do 28 odsto od ukupnog broja turista u BiH, ali tvrdi da se situacija popravlja.

–Sada smo na nivou oko 35 odsto noćenja i 34 odsto dolazaka u Republiku Srpsku. Tokom prošlog mjeseca imali smo 7.200 noćenja više nego u istom periodu lani – kaže Šulić za Srpskainfo.

Dodaje da je poseban problem što veliki broj turista u entitetu Republika Srpska ostaje “nevidljiv” za sistem, pa zato statistički nesrazmjer nije baš vjeran odraz stvarnosti.

-Mi imamo, prema zvaničnim evidencijama, svega oko 12.000 kreveta koji su na raspolaganju turistima, dok je u Federaciji BiH taj broj skoro 30.000 – kaže Šulić.

On je dodao da je, nakon inspekcijskih kontrola i upozorenja, “u sistem uvedeno” dodatnih 700 do sada neregistrovanih apartmanima i stanova, koji se izdaju turistima.

– Pretragom oglasa primjetili smo da da se turistima nude usluge u objektima koji nisu registrovani – objašnjava Šulić.

Podsjeća da je u Republici Srpskoj u pripremi Zakon o izmjenama i dopunama zakona o ugostiteljstvu, koji bi trebalo da bude usvojen, najvjerovatnije, do kraja godine i kojim bi se uvelo više reda u ovu oblast.

– Zakonom se propisuje da i oni koji izdaju stan na dan moraju prijavljivati turiste u centralni registar i plaćati boravišnu taksu. Tako će i ti turisti, koji do sada nisu bili vidljivi, biti dio statistike – kaže Šulić.

Više od jednog stana

Ministar turizma i trgovine je precizirao da će svi koji imaju više od jednog stana za izdavanje morati prijaviti samostalnu privrednu djelatnost ili preduzeće, ili izdavati stanove preko turističke agencije.

–To znači da će oni plaćati porez, kao i svi drugi koji se bave ugostitljstvom ili nekom drugom privrednom djelatnošću – kaže ministar turizma RS Denis Šulić.