Sezona praznika

Ozbiljno upozorenje: Ogroman rizik od terorističkih napada u Evropi

napad berlin njemacka
Foto: Screenshot/ YouTube
Arhiva

Ministri EU sastali su se nakon smrtonosnog napada u blizini Eiffelovog tornja u subotu u kojem je 23-godišnji njemački turist Collin B izboden na smrt, a njegova djevojka i britanski turist su ranjeni

Postoji “ogroman rizik od terorističkih napada u Evropskoj uniji” tokom nadolazeće sezone praznika, upozorila je danas visoka zvaničnica Evropske unije. Povjerenica Evropske komisije za unutrašnje poslove Ylva Johansson rekla je da polarizacija u društvu uzrokovana ratom Izraela i Hamasa povećava rizik od napada.

Njene su izjave uslijedile nekoliko dana nakon što je turist smrtno izboden nožem u Parizu. Evropska unija je zbog povećanog rizika stavila dodatnih 30 miliona eura na raspolaganje kako bi se povećale mjere sigurnosti, dodala je.

Nije precizirala postoje li konkretne informacije koje su dovele do upozorenja.

“Vidjeli smo to nedavno u Parizu, nažalost vidjeli smo to i ranije”, dodala je uoči sastanka ministara unutarnjih poslova EU.

“Rizik je visok”

Slično upozorenje stiglo je od njemačke ministrice unutrašnjih poslova Nancy Faeser koja je rekla novinarima da EU mora pažljivo pratiti prijetnje i propagandu jer postoji visok “rizik od daljnje emocionalizacije i radikalizacije nasilnih islamističkih počinitelja”.

Mnoge evropske zemlje doživjele su porast zločina iz mržnje otkako su naoružani pripadnici Hamasa napali izraelske zajednice na jugu zemlje, pri čemu su ubili oko 1200 ljudi, mahom civila, a više od 200 ljudi su oteli i odveli u Gazi. U izraelskoj invaziji na Gazu od tada je poginulo više od 15.000 ljudi, tvrdi pak palestinsko ministarstvo zdravstva koje vodi Hamas.

Šta se dogodilo u Parizu?

Ministri EU sastali su se nakon smrtonosnog napada u blizini Eiffelovog tornja u subotu u kojem je 23-godišnji njemački turist Collin B izboden na smrt, a njegova djevojka i britanski turist su ranjeni. Mladi njemački par je prije napada posjetio pariški Disneyland, Louvre i snimao selfieje ispred Eiffelovog tornja.

Policija je rekla da se 26-godišnji osumnjičenik Francuz, identificiran kao Armand R, koji dolazi iz nereligiozne iranske porodice, zakleo na lojalnost terorističkoj grupi Islamskoj državi. Muškarac, koji je uhapšen na mjestu događaja, prethodno je bio u zatvoru zbog planiranja terorističke zavjere u poslovnoj četvrti La Défense izvan Pariza.

Godine 2020. francuska ga je policija ispitala zbog toga što je komunicirao s Abdoullahom Anzorovim, koji je u Francuskoj ubio učitelja Samuela Patyja jer je ovaj učenicima u sklopu sata o slobodi govora pokazao karikaturu Muhameda, kojeg muslimani smatraju poslanikom.

Tužioci za borbu protiv terorizma Jean-François Ricard rekao je da je majka Armanda R-a izrazila zabrinutost zbog njegovog ponašanja iako u to vrijeme nije bilo dokaza za poduzimanje daljnjih mjera protiv njega.

U Njemačkoj dva dječaka pripremala napad na božićni sajam

Njemačka je također bila u stanju pripravnosti zbog mogućeg napada. Prošle sedmice dvojica dječaka uhapšena su u različitim dijelovima zemlje zbog sumnje da su planirali islamistički napad na božićni sajam u gradu Leverkusenu.

I 20-godišnji Iračanin koji je prošle godine stigao u Njemačku u pritvoru je zbog sumnje da je planirao napad nožem na božićnom sajmu u Hannoveru.

Šef njemačke unutrašnje obavještajne službe u istočnoj pokrajini Thüringen Stephan Kramer upozorio je na “značajnu opasnost” koju predstavljaju simpatizeri Hamasa, ne samo za božićne sajmove već i za velike sportske događaje kao što su Olimpijske igre u Parizu i Evropsko nogometno prvenstvo 2024. godine.