Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U “Rajskim papirima” i sestra Mile Đukanovića

ana djukanovic

Sestra bivšeg crnogorskog premijera Mile Đukanovića i njezin partner osnovali su dve offshor firme na Malti koje su povezane s rudarskom industrijom i preradom minerala, prenose srpski mediji.

Kako se navodi, njihova imena se navode u “Rajskim papirima”, u nedelju objavljenoj bazi podataka sa više od 13 miliona dokumenata koji su procurili iz dve agencije za pružanje offshor usluga i poslovnih registara.

Među profilima moćnih ljudi čije su offshor firme otkrivene u bazi, koje je uradio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), je i onaj Ane Đukanović, pod njezinim ranijim prezimenom Kolarević i njezinog partnera Radomira Vukčevića.

“Kolarević je bila akcionar u firmi “Ranin Ltd”, tvrtke registrirane na Malti 2012. godine, kada je njezin brat Milo Đukanović posljednji put izabran za premijera, prenosi Tanjug.

“Ranin” je vlasnik “Srbija nikla”, rudarske firme, koja je 2012. htjela da investira oko 1,4 milijuna dolara u tamošnja nalazišta nikla, što je izazvalo prosvjede u Srbiji zbog rizika po zdravlje od “eksploatacije nikla”, stoji u profilu Đukanovićeve ICIJ-a.

Prema dokumentima iz malteškog registra poduzeća od 2012. do 2015, više od 90 posto poslova “Ranina” je bilo “van Malte”.

“Oktobar 2015, Kolarevićeva je prodala pola svojih akcija direktoru “Srbija nikla” Radomiru Vukčeviću, koji je postao i direktor “Ranina” umjesto nje.

Trenutno je jedini akcionar, prema dokumentima iz malteškog registra”, tvrdi ICIJ.

Druga offshor tvrtka ovog para je bila povezana s finskom rudarskom kompanijom.

“Dokumenti, također, pokazuju da su Kolarević i Vukčević bili direktori “Ruukki International Ltd”, malteške filijale finske firme, specijalizirane za rudarstvo i preradu minerala. U listopadu 2017, ova tvrtka se vodila kao ugašena na Malti”.

Kolarevićeva je odgovorila ICIJ-u da je bila dio “osnivačke i upravljačke strukture” “Ranina” u kratkom razdoblju nakon osnivanja, a da kompanija i njezine filijale nisu ostvarile nikakav profit, jer nisu ispunile potrebne uvjete za početak svojih aktivnosti.

Kao se dodaje, “ona nije odgovorila na konkretna pitanja o firmi “Ruukki International”.

Podsjeća se kako su srpski mediji 2012. pisali da je tadašnji ministar rudarstva razgovarao s Đukanovićevom o ulaganju 1,2 milijarde eura u nalazišta nikla, na tri lokacije u Srbiji, što je ona negirala.

ICIJ piše da se obitelj Đukanović smatra jednom od najbogatijih u Crnoj Gori, a da je odvjetnica Ana Đukanović imala nekretnine i akcije vrijedne više od 3,5 miliona dolara 2009., prema tadašnjem istraživanju ICIJ-a i sarajevskog Centra za istraživačko novinarstvo.

Više od 13 miliona dokumenata pod imenom “Rajski papiri” otkrivaju kako svetska elita, političari i velike korporacije “čuvaju” bogatstvo od poreznika.

U njima se govori i o offshor sredstvima britanske kraljice, vezama suradnika Donalda Trampa i Rusa, tajnim poslovima suradnika kanadskog političara Justina Trudea i o još 120 političara i moćnika.

U “Rajskim papirima” se spominju i imena zvijezda iz industrije sporta i zabave kao što su Madonna i Bono Vox, kao i načini na koje oni na legalan način “čuvaju” svoje bogatstvo od poreznika.

Kako prenosi BBC, govori se i o poslovanju u engleskoj Premier ligi i vezama ruskih tajkuna s nogometnim klubovima Arsenalom i Evertonom.