Marinko Đukić

U RS-u zabrinuti zbog odlaska radne snage

radnik3334

Pojasnio je da ova agencija provodi nekoliko projekata kojima nastoje da ohrabre ljude da pokrenu vlastiti posao

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća u Republici Srpskoj (RS) Marinko Đukić upozorio je danas da taj bh.entitet ima ozbiljan problem zbog odlaska kvalifikovane radne snage, te da je neophodno iznaći način kako da se taj negativan trend zaustavi ili bar smanji.

Podsjetio je da su na taj problem ukazivali u proteklim godinama te istakao da na rješenjima moraju raditi nadležni organi vlasti, kao i poslovna zajednica u RS.

-Jedna od mjera kako bi radnici ostali u RS jeste i visina primanja i mogućnost da pristojno žive od svog rada. Mislim da im to možemo omogućiti – dodao je Đukić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Pojasnio je da ova agencija provodi nekoliko projekata kojima nastoje da ohrabre ljude da pokrenu vlastiti posao, a posebno mladi, kako bi se uvjerili da i na ovim prostorima ima mogućnosti da rade i privređuju.

Na kraju 2017.godine u RS-u je bilo 40.235 malih i srednjih preduzeća, od čega je 17.559 pravnih subjekata i 22.666 preduzetnika.

U odnosu na 2016.godinu, otvoreno je novih 3.667 firmi, od čega 722 mala i srednja preduzeća i 2.945 preduzetničkih radnji, a zatvoreno je 2.991 preduzeće – 2.674 preduzetničke radnje i 17 malih i srednjih preduzeća, rekao je Đukić.