Održan sastanak

Federalni inspektori utvrđuju razloge saobraćajnog kolapsa kod Jablanice

2

Inspektori su nadzor vršili u smislu provjere uvjeta za posjedovanje Licence A+ od privrednog subjekta koji ima javno ovlaštenje za održavanje cesta i autoputeva

Federalna uprava za inspekcijske poslove od jutros radi na utvrđivanju razloga saobraćajnog kolapsa na magistralnoj cesti M-17, u mjestu Donja Jablanica.

Federalni saobraćajni inspektori su prisustvovali sastanku nadležnih institucija u Direkciji za ceste Federacije BiH, a dodatne informacije će javnosti biti poznate po okončanju inspekcijskih aktivnosti i utvrđivanja činjeničnog stanja i odgovornosti za saobraćajni kolaps.

Kako se podsjeća u saopćenju iz Federalne uprave za inspekcijske poslove podsjeća, federalni saobraćajni inspektori još u 2017. godini utvrdili da privredni subjekt iz Jablanice koji se bavi održavanjem cesta nije ispunjavao šest uvjeta za sticanje licence za taj posao.

Inspektori su nadzor vršili u smislu provjere uvjeta za posjedovanje Licence A+ od privrednog subjekta koji ima javno ovlaštenje za održavanje cesta i autoputeva, po Pravilniku o licenciranju izvođača radova redovnog održavanja cesta.

Ovaj privredni subjekt, između ostaloga, nije posjedovao adekvatne ljudske i mehaničke resurse za obavljanje poslova održavanja puteva, o čemu je 23. oktobra 2017. godine informirano i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, saopćeno je danas.