Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastupnik u Parlamentu FBiH

Boban: Ljubuškom i Čapljini dodijeliti status grada

ivan_boban_sdp

Zajedno s Ljubuškim i Čapljinom, u proceduru su upućeni i prijedlozi zakona kojima je predviđeno da se status grada dodjeljuje i općinama Gradačac, Srebrenik, Gračanica, Visoko i Živinice

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BIH, Ivan Boban, zatražio je od predsjedavajućeg tog doma da se na dnevni red prve naredne sjednice uvrste zakoni kojima se dodjeljuje status grada dosadašnjim općinama Ljubuški i Čapljina.

“Od predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Elvira Karajbića sam zatražio informaciju kada će se na dnevnom redu sjednice naći zakoni kojima se dodjeljuje status grada Ljubuškom i Čapljini. Naime, nema potrebe za čekanjem u donošenju ovih zakona jer su se stekli svi preduvjeti za donošenjem istih. Smatram da bi preko 50 tisuća stanovnika koji žive na području ovih općina imalo koristi od toga, da njihove općine čim prije dobiju status grada”, istaknuo je ovom prilikom zastupnik Ivan Boban.

Zajedno s Ljubuškim i Čapljinom, u proceduru su upućeni i prijedlozi zakona kojima je predviđeno da se status grada dodjeljuje i općinama Gradačac, Srebrenik, Gračanica, Visoko i Živinice. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zakone je uputila u proceduru još u srpnju prošle godine, u skraćenom postupku.

Novim zakonima definira se gradski teritorij u koji spadaju sva naseljena mjesta koja se, prema evidenciji Federalnog zavoda za statistiku, nalaze u okviru ovih općina na dan stupanja na snagu ovog zakona. Nadalje, zakonima se definiraju organi, gradsko vijeće, uloga i izbor gradonačelnika, kao i način donošenja privremene statutarne odluke i novog statuta, stoji u saopštenju SDP-a.