U Sarajevu počinje 4. Međunarodni sajam visokog obrazovanja (FOTO)

sajam_logos_22

U cilju afirmiranja interesa za različite studijske programe i mogućnosti koje nude institucije visokog
obrazovanja u regionu, a na temelju pozitivnih iskustava iz proteklih godina, Centar za kulturu i edukaciju „Logos“ organizira 4. međunarodni sajam visokog obrazovanja u Sarajevu, koji će se održati 23.03. i 24.03.2018.

Jedna od temeljnih intencija organizatora jeste upoznavanje budućih studenata za raznolikim studijskim programima unutar društvenih, humanističkih, prirodnih i tehničkih znanosti, koje nude univerziteti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.

Značaj ovakvog sajma organizator vidi i u činjenici da se budućim studentima ponudi uvid u kvalitetne studijske programe, a time i mogućnost postizanja različitih kompetencije i kvalifikacija unutar različitih znanstvenih polja.

Do sada je na ranijim sajmovima učešće uzelo preko osamdeset univerziteta, fakulteta i visokih učilišta iz zemlje i regiona, dok je sajam posjetilo preko 10.000 učenika srednjih škola iz Bosne i Hercegovine.

U vezi sa organiziranjem 4. međunarodnog sajma visokog obrazovanja, organizator ističe kako će se uložiti maksimalni napori na organiziranju što većeg broja učenika završnih razreda srednjih škola koji bi posjetili sajam, te se u tom kontekstu ostvaruje suradnja i dogovor sa resornim entitetskim i kantonalnim ministarstvima u Bosni i Hercegovini, kao i sa aktivima direktora srednjih škola.

Organizator s ponosom ističe da su između ostalih, učešće na ranijim sajmovima visokog obrazovanja uzeli Univerzitet u Ljubljani, Univerzitet u Mariboru, Univerzitet u Kopru, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Osijeku, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Zadru, University of Pecs (Hungary), Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Zenici, Univerzitet Novi Sad, International Burch University, Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology, International University of Sarajevo, Univerzitet Metropolitan Beograd, Nezavisni Univerzitet Banja Luka i mnogi drugi.

Među dosadašnjim partnerima sajma, organizator naznačava pozivna iskustva u saradnji sa ministrastvom obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovenije, koje je pružilo značajnu potporu u realizaciji istog i predstavilo neke od univerziteta iz svoje zemlje.

Prema riječima organizatora, ove godine se očekuje najveći broj učesnika koji će ponuditi i prezentirati svoje studijske programe, ali i najveći broj posjetilaca kojima su ovi programi i moduli namijenjeni.