Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu predstavljena prva Akademija poslovne etike i usklađenosti u BiH

bojan bajic
Bojan Bajić

Na prezentaciji prve Akademije poslovne etike i usklađenosti (Business Ethics and Compliance Academy – BECA) u BiH koja je održana danas na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu istaknuto je da je BECA certificirana i međunarodno priznata obuka za menadžere i službenike poslovne etike i usklađenosti u privatnim kompanijama i javnim institucijama, a riječ je o dvomjesečnoj edukaciji, koja nudi interaktivni pristup u obuci.

Predavači su stručnjaci u oblasti menadžmenta poslovne etike i usklađenosti, eminentni domaći i međunarodni univerzitetski profesori, uspješni privrednici i rukovodioci koji svoje poslovanje štite sistemima poslovne etike i usklađenosti.

etika1

Direktor kompanije Net Consulting, a ujedno i direktor Akademije poslovne etike i usklađenosti, Bojan Bajić izjavio je na prezentaciji da takve organizacije već duže vrijeme u svijetu štetne posljedice preveniraju uvođenjem seta efektivnih mjera i alata za upravljanje etikom i neusklađenostima donoseći program etike i usklađenosti, te uspostavljanjem funkcije službenika za etiku i usklađenost odgovorne za upravljanje i implementaciju programa.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Željko Šain rekao je da se u konkurenciji na tržištu nekada i ne biraju sredstva da bi se došlo do cilja, ali da to nije bit razvoja ni civilizacije ni biznisa.

Dodao je da zato postoji odrednica “društveno odgovorno poslovanje” jer su i teoretičari koji su prije poslovanje bazirali isključivo na profitu morali odstupiti od stajališta da je profit jedini cilj biznisa, već “društveno odgovorno poslovanje” koje je tržišno opravdano.

Ambasador Bugarske u BiH Angel Angelov naglasio je da njegova zemlja podržava evropski put BiH koji podrazumijeva modernizaciju društva a ova akademija je korak ka toj modernizaciji, zbog čega će Bugarska stipendirati 10 polaznika.

Program BECA je odobren i akreditovan od SCCE-a (Society of Corporate Compliance and Ethics) iz SAD-a, vodeće asocijacije u toj oblasti, a za svaki završeni edukacijski program polaznici će dobiti odgovarajući SCCE-ov certifikat.