Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu seminar o tehnologiji proizvodnje krompira

krompir111

Poljoprivredni Odjel Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, u saradnji s UNDP-om, 22. oktobra u Sarajevu organizira seminar o tehologiji proizvodnje krompira, upravljanja berbom krompira (potreba za skladištenjem krompira i tehnologija skladištenja kromprira) kao i zahtjevima lokalnog tržišta krompira.

Ovaj seminar je nastavak prethodnih aktivnosti, te predstavlja temelj za daljnju saradnju i moguću podršku ovom specifičnom području poljoprivrede.

Holandski poljoprivredni sektor je prošao kroz metamorfozu od kraja 1960-ih te je postao jedan od svjetskih lidera u tehničkoj inovaciji i rješenjima, od sjetve do transporta i prodaje. Ovaj proces razvoja omogućio je stručnjacima u poljoprivrednom sektoru da steknu značajno teoretsko i praktično znanje koje može biti od presudne važnosti za poljoprivrednike, upravitelje, agencije i državne organe u Bosni i Hercegovini.

Krompir je jedan od rijetkih bosanskohercegovačkih poljoprivrednih izvoznih proizvoda. Usklađivanje proizvodnih procesa s kriterijima i direktivama EU je stoga od ključne je važnosti za bh. poljoprivredni sektor.

Ovaj seminar će se baviti najvažnijim aspektima upravljanja berbom krompira, pomažući razne interesne skupine u daljnjem razvoju i poboljšanju proizvodne tehnologije i skladištenja, ali i pakiranja i marketinga kako bi se omogućio pristup novim tržištima.

Ugledni predavači će osigurati da učesnici dobiju informacije i znanje o ovoj važnoj temi. Holandski stručnjaci dolaze sa Univerziteta u Wageningenu i mreže Postharvest Network, koja je zajednica kompanija, univerziteta, istraživačkih institucija i vladinih organizacija koje rade zajedno kako bi se smanjio gubitak poslije berbe u razvojnim zemljama, saopćeno je iz Ambasade Holandije u BiH.