Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Stocu otvoren sajam “Hercegovački plodovi Mediterana”

stolac-sajam1112

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg otvorio je danas u Stocu osmu sajamsku manifestaciju “Hercegovački plodovi Mediterana”.

– Hercegovački plodovi Mediterana ili kako bismo službeno kazali VIII. Sajam poljoprivrede, prehrane i turizma jedinstven je ne samo u BiH i regiji, nego i šire. Prije svega, ovaj sajam prepoznaje i snažno zagovara povezivanje domaće poljoprivredne proizvodnje, i to tipičnih mediteranskih proizvoda: smokve, šipka i masline s turizmom kao najboljim kanalom da te proizvode ponudimo široj javnosti – kazao je Herceg, priopćili su iz Vlade HNŽ-a.

Osvrnuvši se na činjenica da su organizatori ovog sajma Udruga hercegovački plodovi Mediterana i Općina Stolac, Herceg je kazato da to potvrđuje da građani i lokalne zajednice sve više prepoznaju potencijale koje imamo u bogatstvu autohtonih prirodnih proizvoda”

– Upravo to su vrijednosti koje trebaju naša sela koja su, na žalost, dobrim dijelom opustjela i upravo u toj simbiozi domaće poljoprivredne proizvodnje i turizma moraju naći šansu za svoj opstanak i održivi razvitak, kako sa stajališta gospodarske obnove i razvitka, tako i sa stajališta demografske obnove – naglasio je Herceg.

Istaknuo je kako su plodovi kao što su smokva, maslina i šipak ne samo da su vrlo ukusni i iznimno zdravi, nego u sebi sadrže i simboliku po kojoj je ova županija prepoznatljiva.

– U vjeri u to kako ćemo znati dobro iskoristiti potencijale koje imamo na ovim prostorima, organizatorima čestitam na uspješnu organiziranju, ali i na hvale vrijednom promoviranju simbioze domaće proizvodnje, izvornih domaćih proizvoda i turizma – kazao je Herceg.

Sajam, kako su istaknuli organizatori, pruža mogućnosti za stjecanje novih znanja, pravilno sagledavanje vlastitih potencijala i razvojnih planova u oblasti prehrane, poljoprivrede i turizma.

Također, u sklopu Sajma, biti će održan simpozij o temi “Smilje” na kojem će biti govora o razvitku proizvodnje i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja, kao jednoj od najaktualnijih tema u Hercegovini danas.

Organizatore Sajma, izlagače i goste prigodnim riječima pozdravio je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović, navodi se u priopćenju.