Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Srbiji za osam dana isključeno 1.500 vozača pod utjecajem alkohola

nebojsa-stefanovic32

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović saopštio je danas u Beogradu da je u prvih osam dana kontrole vozača alko-testom, iz saobraćaja isklјučeno čak 1.500 vozača.

Predstavlјajući rezultate akcije “Hilјadu mladih vozača”, Stefanović je ocijenio da je to zabrinjavajući podatak i još jednom je apelovao na vozače da ne voze pod dejstvom alkohola, jer rizikuju i svoj i tuđe živote.

“Zaustavljali smo svakog vozača i saobraćajna policija je iz saobraćaja isključila preko 1.500 vozača za koje je ustanovljeno da voze pod uticajem alkohola koji je veći od onog koji zakon odobrava. To govori zbog čega se pojavljuje veliki broj saobraćajnih nezgoda”, naveo je srbijanski ministar unutrašnjih poslova.

Stefanović je najavio nastavak snažnih represivnih mjera i aktivnosti na prometnim raskrsnicama i u blizini ugostitelјskih objekata, kroz pojačane kontrole, a provjere će obuhvatiti sve vozače, bez obzira da li se radi o skupim ili drugim automobilima i naveo da će policija zaustavlјati i kažnjavati sve u slučaju kršenja zakona.

Mladi vozači koji su pohađali obuku Nacionalne vozačke akademije (NAVAK) u prvih godinu dana izazvali su samo jednu saobraćajnu nezgodu, u kojoj su tri osobe lako povređene, dok su njihovi vršnjaci koji nisu prošli ovu obuku u istom periodu izazvali 126 saobraćajnih nezgoda u kojima su četiri osobe poginule, 29 zadobile teške tjelesne povrede, a 177 osoba je lakše povrijeđeno.

Mirko Alvirović, direktor NAVAK-a, je najavio nastavak ove akcije rekavši da se ovim programima, bez troškova za vozače i državu, pruža mogućnost mladim vozačima da steknu znanja i vještine da se lakše snalaze u saobraćaju i da budu bezbjedniji.

Akcija “Hilјadu mladih vozača” bila je sprovedena prošle godine u svim policijskim upravama u Srbiji gdje su mladi ljudi imali priliku da besplatno poboljšaju svoja vozačka znanja i vještine.