U Trebinju održan Sajam meda

sajam meda-trebinje

Na Sajmu meda u Trebinju, koji je održan 18. i 19. kolovoza, značajan udio su imali i korisnici projekta „Tipični proizvodi kao pokretač razvoja ruralnih područja – TERRA – Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“, koji provodi Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, zajedno s partnerima iz BiH i susjedne Crne Gore.

Na prikladnom izložbenom mjestu prezentirani su tipični hercegovački proizvodi na bazi meda, a posebno zanimanje izazvale su degustacije slatkih jela od meda, priopćeno je iz Link-a Mostar.

Predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić za ovu je prigodu kazao kako se širi ponuda proizvoda od meda, počevši od samoga meda i proizvoda iz pčelinjaka, kao što je propolis ili matična mliječ.

– Danas idemo dalje u smjeru osmišljavanja novih recepata hrane i pića na bazi meda. Opet sve to ima pravi smisao, uz angažman turističkih agencija koje će dovoditi turiste i goste direktno do samog proizvođača, uz obilazak pčelinjaka i upoznavanja samog tradicionalnog procesa proizvodnje, do upoznavanja i sa neposrednim okolišem, očuvanom florom i faunom ali i kulturnom baštinom kao što su nekropole, manastiri, austrougarske građevine, špilje i drugi historijski objekti – kazao je Majić.
Voditeljica projekta „TERRA – Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“ Alma Papić istaknula je kako projekt uključuje pčelare koji se ovim poslom bave više od sto godina i kako je to u ovim krajevima tradicija, ali i kultura življenja.

– Pčelarstvo može biti hobi i dodatni posao, ali također imamo dosta slučajeva da od ovog posla žive cijele porodice i imaju preko stotinu košnica i godišnje proizvode više tona meda i drugih proizvoda. Za njih su ovo iznimno važni projekti kako bi ostvarili dodanu vrijednost svoga rada i ujedno osigurali kontinuirani rad i dugoročnija ulaganja. U novije vrijeme se dosta govori o zdravoj hrani posebice u zapadnoj Europi, a ovi krajevi sigurno mogu prirodnim okruženjem i pčelarstvom doprinijeti tome i značajnije afirmirati ove krajeve istočne Hercegovine i cijele BiH. Svi govore kako BiH ima velike ekološke i turističke potencijale i zdrav okoliš kojega bi svi trebali bolje upoznati, a mislimo da preko ovog projekta i samih aktivnosti koje provodimo mi konkretno idemo u tom smjeru i dajemo svoj doprinos – kazala je Papić.

Pčelari i sam predsjednik Udruženja pčelara „Trebinje“ Obrad Ninković ističu kako pčelarstvo nije samo hobi ili posao, nego i umijeće i ljubav.

Naglašavaju kako med nije samo proizvod nego je hrana i lijek te dodaju kako bi se trebalo više raditi na organizaciji oko prodaje i samoga plasmana meda i pčelinjih proizvoda, jer bi se sami pčelari mogli više uključiti i opravdali uloženi trud i rad.

Projekt financira Europska unija u okviru IPA programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2007. – 2013. Nositelji projekta su: Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar (BiH) i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore (Crna Gora), a partneri na projektu su: Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (Crna Gora) i Udruženje „Okusi Hercegovinu“ (BiH).

Ukupna vrijednost projekta iznosi 412 464 eura (806 709,46 KM), od čega EU financira 84,70 posto. Projekt se provodi 22 mjeseca na područjima općina Trebinje, Nevesinje, Gacko, Bileća, Berkovići, Ravno, Mostar, Stolac i Ljubinje (BiH), te općina Žabljak, Plužine, Šavnik, Nikšić, Mojkovac i Kolašin (Crna Gora), navodi se u priopćenju.