Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pendeš: Plaće vojnika OS BiH od 630 KM nisu dovoljne, ali moramo biti zadovoljni

marina pendes

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) Marina Pendeš izjavila je mir najveća investicija i kako zato odbrana nije skupa, javlja Anadolu Agency (AA).

Pendeš je na konferenciji za novinare u Sarajevu izrazila zadovoljstvo da je Ministarstvo odbrane (MO), sukladno zakonima, u mogućnosti odgovoriti na sve zadaće, a riječ je o odbrani zemlje, sudjelovanju u mirovnim misijama, deminiranju i pomoći civilnim strukturama u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća.

Problemi s kojima se MO i OS susreću uglavnom su vezani za procese javnih nabavki, ali i isto tako, i status vojnika i njihove nakanade. Prema riječima Pendeš, u toku su pripreme pravilnika kojim će uskoro biti regulisan radno-pravi status svakog vojnika.

Ona je podsjetila kako vojnici OS BiH imaju plaće od 630 KM, u koje ne ulaze naknade i putni troškovi, te uporedila stanje s vojnicima u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori.

“Znam da plaća vojnika nije dovoljna, ali kada gledamo region, moramo izraziti zadovoljstvo”, kazala je Pendeš, koja je dodala kako niko BiH ne sprečava da izdvoji dodatna sredstva koja će služiti za modernizaciju, opremu OS BiH.

Osvrnuvši se na sve učestalije slučajeve napuštanja OS BiH, Pendeš je istakla kako je veliki broj pripadnika Oružanih snaga, bar 80 posto, OS napustilo samovoljno. Dodala je kako bi razlog tome mogao biti ugovor, u kojem je navedeno ograničenje starosti vojnika, na 35 godina. No, ministrica je istakla kako, isto tako, postoji veliko interesovanje mladih da budu dio OS.