Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stručna izlaganja

U Tuzli održana panel diskusija “Festivali kao turistički potencijal BiH”

tuzla
Ilustracija: Fena

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli Ermina Mustafić navela je da festivalali potiču dolazak inostranih i domaćih turista i utiču na produženje turističkih sezona jer se najčešće održavaju predsezoni i postezoni

U sklopu manifestacije “Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti” Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, Turistička zajednica Tuzlanskog kantona i Savremena umjetnička škola u Tuzli, organizovali su panel diskusiju “Festivali kao turistički potencijal Bosne i Hercegovine”.

Panelisti su kroz stručna izlaganja, ali i prezentaciju pozitivnih iskustava dali ideje i putokaze učesnicima ovog događaja i zainteresiranim u široj javnosti kojima je organizacija festivala i manifestacija sa jedne ili turizam sa druge strane ono čime se bave.

-Turistička zajednica TK je od lokalnih zajednica dobila informacije da na ovom području egzistira 78 manifestacija od značaja za te zajednice, što govori da imamo kvalitetno polazište za razvijanje i tih događaja ali i turističke ponude koja se za njih veže. Mislim da bi u narednom periodu trebali dodatno uraditi vrednovanje manifestacija, te one koje zaslužuju posebno istaći u našoj turističkoj ponudi – istakla je savjetnica u Turističkoj zajednici TK-a Merima Aljić.

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli Ermina Mustafić navela je da festivalali potiču dolazak inostranih i domaćih turista i utiču na produženje turističkih sezona jer se najčešće održavaju predsezoni i postezoni.

-Veći festivali imaju i veću medijsku pažnju što se reflektuje i na to da se imidž festivala reflektuje i na imidž destinacije, a pozitivne emocije učesnika i posjetitelja se prenose i na samu destinaciju – istakla je Mustafić.

U zaključcima diskusije naglašeno je prijeko potrebno umrežavanje, važnost pravoremenih i transparentnih kalendara događaja za adekvatno planiranje, potreba lobiranja za veći udio u sredstvima koja se za festivale izdvajaju za federalnog nivoa, zatim isticanja specifičnosti festivala po kojima se oni izdavajaju u odnosu na slične u državi i regiji, te značaj stručnijeg i studioznijeg rada na organizaciji samih festivala, saopćeno je iz BKC TK.