Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Vitezu se otvara rudnik, posao za 180 radnika

Dan rudara
FOTO: Ilustracija

Ako sve bude išlo po planu na lokalitetu Kruščice u Vitezu uskoro bi moglo početi istraživanje i eksploatacija obojenih metala, koji će otvoriti put za milionsku investiciju i nova radna mjesta. U fazi istraživanja planirano je otvaranje 80 radnih mjesta, dok je u fazi eksploatacije planirano zapošljavanje 180 radnika.

U cilju realizacije planiranog projekta protekle sedmice u Općine Vitez je održana javna rasprava o istraživanju i eksploataciji ruda obojenih metala u planini Kruščica na površini od 10 kvadratnih kilometara.

Incijator i ponuđač na projektu oko istraživanja je firma iz Švicarske Pluto Investment Ag, a preko firme Promineral iz Travnika.

Direktor firme Promineral Haris Hrvatović za poslovni portal Akta.ba je pojasnio kako se javna rasprava provela u dvije faze. U prvoj fazi predstavljen je projekat i objašnjene namjere, dok je druga faza bila otvorena za diskusiju i postavljanje pitanja.

Hrvatović kaže ukoliko istraživanja pokažu da Kruščica u svojoj utrobi ima zalihe ruda obojenih metala kao što su bakar, cink, aluminij i dr. otvorili bi se čak i rudnici koji bi upošljavali nezaposleno stanovništvo.

“Svim građanima ostavljeno je na raspolaganju da se pismeno izjasne o svojim prijedlozima, prigovorima i sugestijama”, dodao je Hrvatović, pojašnjavajući kako je cilj da se nakon utvrđivanja podataka o rezervama i kvalitetu rude, dobije dozvola, saglasnosti i odobrenje o pristupu eksploataciji i preradi ove mineralne sirovine.

Vrijeme trajanja koncesije je 30 godina, od čega su: tri godine istraživanja, jedna godina pripremni radovi, 25 godina eksploatacija i prerada rude i jedna godina za pravilno zatvaranje rudnika.

Hrvatović kaže kako je prema urađenoj Studiji predviđeno da se u prvoj fazi investiranja izvedu detaljna geološka istraživanja i izvrši verifikacija rezervi i kvaliteta rude u skladu sa Zakonom o geološkim istraživanjima Federacije Bosne i Hercegovine. U drugoj fazi realizacije projekta, nakon pribavljanja odobrenja za eksploataciju od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, planirano je da otpočnu pripreme za eksploataciju i pripremu ove mineralne sirovine.

Prema navedenoj Studiji treća faza realizacije projekta obuhvata zatvaranje rudnika i vraćanje prostora u prvobitno stanje.

Investitor planira godišnju proizvodnju od 100.000 tona rude. Za navedenu proizvodnju, privredno društvo Promineral je prema raspoloživoj Studiji predvidjelo kapitalne troškove od 41.336.000 KM. Troškovi ulaganja su procijenjeni na osnovu trenutnih tržišnih cijena za geološka istraživanja, opremu, materijale i rad.

Odnosno, u prvoj fazi istraživanja i pripremnih radova planirana su ulaganja od 4.500.000, u drugoj f fazi (eksploatacija i prerada rude) ulaganja su 35.836.000 KM i u trećoj fazi (zatvaranje rudnika ) ulaganja iznose 1.000.000 KM.

Inače, Pluto Investment AG vodi nekoliko projekata istraživanja mineralnih sirovina na teritoriji Kosova, Ukraine, Poljske i Centralne Afrike.

Tokom zadnje dvije godine u istraživanja mineralnih sirovina u Europi je uloženo preko tri miliona EUR (početna faza istraživanja – geološka kartiranja, analize svih vrsta uzoraka, uključujući geohemijske analize vršene u certificiranoj laboratoriji ACME u Kanadi, geofizički radovi, bušenje i druge).

U svakoj državi, u kojoj vodi projekte istraživanja mineralnih sirovina, djeluju preko lokalne firme, u koju direktno investiraju i u kojoj zapošljava prije svega lokalne stručnjake i stanovništvo.

Da se radi o ozbiljnom investitoru govori i podatak da Pluto Investment AG trenutno vodi projekte u Poljskoj – istraživanje ležišta kvarcita na potrebe proizvodnje ferolegura u fabrici Re Alloys Sp. z o.o., Kosovu – istraživanja ležista hromita, olova i cinka na potrebe grupe Luma Investment SA i saradnika Pluto Investment AG i Ukraini- istraživanja ležišta hromita, titana, cirkona, granita, olova i cinka.