Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UAE: Mjere protiv Katara ne krše sporazume WTO

flags-wto

Ekonomske sankcije koje su tri zemlje Zaljeva nametnule Kataru ne predstavljaju kršenje sporazuma Svjetske trgovinske organizacije (WTO), kazao je zvaničnik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) nakon što su katarske vlasti ove sedmice predale tužbu ovom tijelu.

Katar je u ponedjeljak predao formalnu žalbu WTO-u “tražeći konsultacije” s ove tri zemlje, te otvorivši rok od 60 dana da riješe ovaj spor ili da se suoče s tužbom pred WTO-om ili mogućim trgovinskim sankcijama, kao odgovor, prenosi Reuters.

– Sankcije koje su uvele UAE, Saudijska Arabija i Bahrein nisu u suprotnosti sa sporazumima WTO-a – kazao je u utorak navečer Mohammed al-Kait, pomoćnik podsekretara u ministarstvu ekonomije UAE-a, prenijela je državna novinska agencija Emirata WAM.

On je naveo da je bojkot, koji uključuje prekidanje diplomatskih i putničkih odnosa, u skladu s članovima 21 i 14 Općeg sporazuma o trgovini uslugama (GATS), koji dopušta takve mjere u slučaju vanrednih situacija koje se tiču sigurnosti.

Kait je rekao da sporazumi ne sprečavaju zemlje članice WTO-a da koriste ekonomske sankcije kako bi zaštitile temeljne sigurnosne interese ili da izvršavaju obaveze iz Povelje Ujedinjenih Nacija kako bi održale mir i sigurnost, izvještava WAM.

Žalba WTO-u ne uključuje Egipat, četvrtu zemlju koja sudjeluje u bojkotu.

Sporne trgovinske restrikcije se odnose na zabranu trgovine putem katarskih luka, putovanja katarskih građana u ove tri zemlje, blokadu katarski digitalnih servisa, zatvaranje granica na moru i zatvaranje zračnog prostora za katarske letjelice.