Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje “Jedno vrelo” polaznicima će donirati 10.000 sadnica maline

vocarstvo maline

Drugi teoretski dio edukacije građana iz oblasti voćarstva koju Općina Novi Grad Sarajevo organizira u okviru besplatne škole voćarstva – proizvodnja tržišno najrentabilnijih vrsta voća, održat će se večeras u multimedijalnoj sali Općine u 18 sati.

O jagodičastom voću, s akcentom na uzgoj maline kao profitabilne vrste, govorit će prof. dr. Pakeza Drkenda, redovna profesorica na predmetima iz oblasti voćarstva na Poljoprivredno – prehrambenom fakultetu u Sarajevu.

Riječ je o drugoj edukaciji iz oblasti poljoprivredne proizvodnje koju Općina Novi Grad ove godine organizira u saradnji sa Poljoprivredno – prehrambenim fakultetom u Sarajevu, a koja je uslijedila nakon uspješno završene edukacije Povrtlarstvo – izvor novog biznisa, koju je prošlo 146 građana.

Nakon svečane dodjele certifikata uspješnim polaznicima, u punoj sali multimedijalnog centra, 19. aprila je održan i prvi teoretski dio škole voćarstva. Tom prilikom polaznicima je dobrodošlicu poželio pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović, koji je predstavio aktivnosti i projekte, koje ova lokalna zajednica realizira u cilju podsticaja i razvoja tržišno orjentisane poljoprivredne proizvodnje, kao što su finansijski podsticaji, dodjela plastenika, dodjela zemljišta u vlasništvu Općine za poljoprivredne svrhe, zatim formiranje Bosanske tržnice na Dobrinji, brojne edukacije iz raznih oblasti poljoprivredne proizvodnje i druge aktivnosti.

Ispred Udruženja „Jedno vrelo“ prisutnima se obratio Ismir Hasanović. On je ovom prilikom zahvalio menadžmentu Općine Novi Grad Sarajevo na razumijevanju i pruženoj pomoći za pokretanje aktivnosti iz oblasti povrtlarstva i voćarstva.

Kazao je da će ovo Udruženje polaznicima edukacije iz voćarstva donirati 10.000 sadnica maline sorte „Polka“ za zasnivanje malinjaka. Dodjela će se vršiti u narednom periodu po određenim kriterijima.

Udruženje „Jedno vrelo“ na 26 duluma zemljišta pokrenulo je biznis iz oblasti poljoprivrede sa povrtlarskim i voćarskim kulturama i uglavnom zapošljava povratničku populaciju.