Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Više od 1.000 boraca ispred zgrade Vlade FBiH: Ostajemo ovdje makar nas strijeljali

BiH

Protest boraca u Sarajevu
FOTO: D. Begović

Više od 1.000 bivših pripadnika Armije RBiH i HVO-a i nalazi se pred zgradom Vlade FBiH, a očekuje se dolazak još autobusa koji su zbog vremenskih neprilika kasnili na centralno postrojavanje na platou stadiona Koševo.

Predsjednik Regionalnog udruženja organizatora otpora Krajine Senad Bajrić novinarima je kazao da je Savjet prije tri mjeseca izradio Rezoluciju koja je temelj za rješavanje problema.

– Ovo je projekt boraca i želimo da ga Vlada prihvati – istakao je Bajrić.

Selvedin Bulbul, predsjednik Savjeta branilaca/branitelja pročitao je Rezoluciju, te istakao da je oko 150.000 obespravljenih demobilisanih boraca, da su ugrožena prava da javno govore.

– Stajali su rame uz rame širom BiH. Danas najčasniji branitelji ustajemo odlučni u borbi kao što smo to učinili na početku agresije – kazao je Bulbul.

Borci traže prava koja im pripadaju po konvencijama, od 1995. do danas 7.000 pripadnika Armije RBiH i 700 pripadnika HVO-a izvršilo samoubistvo na njabrutalnije načine raznošenje bombom, pištoljem, skakanjem u smrt, trovanjem, vješanjem, poljevanjem benzinom i spaljivanje.

[yuzo_related]

Borci dodaju kako neće otići dok se njihovi zahtjevi ne ispune, “pa makar ih strijeljali”.

Među zahtjevima je i smjena federalnog  ministra za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salke Bukvarevića.

– Naš stav je potpuno isti kao što je bio svih ovih dana, mi smo otvoreni za razgovore i pregovore sa svim predstavnicima boračkih organizacija, poštujemo svakog borca i svaku boračku organizaciju i svakom od tih predstavnika bilo je omogućeno da do 15. marta iskažu svoje zahtjeve kada je u pitanju zakon o pravima demobilisanih borca i članova njihovih porodica- kazao je Feni.

– I danas će im biti na raspolaganju Komisija koja radi na radnom tekstu tog zakona s mogućnošću da razgovaraju o svim zahtjevima, s obzirom na to da je to radni materijal još se razgovara o svim zahtjevima. S tim da se mora voditi računa da se za svaki zahtjev mora jasno definisati opravdanost zahtjeva, a za one zahtjeve koji podrazumijevaju finansijska sredstva se moraju napraviti obračuni i kazati odakle su ta dodatna sredstava za bilo koje dodatno pravo – naglasio je ministar Bukvarević.

Smatra da je ponuđeni radni tekst koji obrađuje nekih 16 prava za demobilisane borce dobra osnova za raspravu.

– To smo potpuno transparentno otvorili u svih 10 kantona i mislimo da je to put pregovora i razgovora – kazao je ministar Bukvarević.

Naglasio je da “bilo kakvi protesti mogu samo taj zakon još dovesti u pitanje”.