Apel vlastima

Udruženje poslodavaca FBiH: Hitno pokrenuti javni prevoz i otvoriti restorane

kafici_nis 3

Podsjećaju da u većini zemalja u kojima je pandemija koronavirusa izazvala veće probleme nego u BiH dolazi do postepenog popuštanja mjera

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine traži od nadležnih organa i institucija u BiH i entiteta FBiH da bez odlaganja donesu odgovarajuće odluke s ciljem što hitnijeg početka rada privrednih subjekata, uz poštivanje svih zdravstvenih i sigurnosnih standarda s ciljem zaštite života i zdravlja građana i uposlenika kompanija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz UPFBiH pri tome misle najprije na što hitniji početak rada kompanija koje vrše usluge gradskog i međugradskog prevoza, restorana, smještajnih kapaciteta i drugih kompanija kojima je bio zabranjen ili značajno reduciran rad tokom stanja prirodne nesreće izazvane pandemijom koronavirusa.

“Tražimo da nam nadležni organi donošenjem odgovarajućih odluka hitno omoguće normalizaciju radnih procesa u kompanijama. U ovom trenutku, kada je izvjesno da imamo dobre rezultate u borbi sa koronavirusom, neophodno je nastaviti rad kompanija i pokušati spasiti privredu od težih posljedica i prijetećeg kolapsa. Naravno, i dalje nam je u prvom planu očuvanje života i zdravlja radnika, ali krajnje je vrijeme da mislimo i na njihovu egzistenciju, očuvanje radnih mjesta i privrede“, naglašavaju iz UPFBiH.

Podsjećaju da je većina kompanija u BiH osjetila posljedice pandemije koronavirusa te je uz nedovoljne i nekvalitetne poticajne mjere nadležnih institucija, bila primorana značajno smanjiti svoje aktivnosti, što je dovelo do smanjenja plata, uplaćenih direktnih i indirektnih poreza, a nerijetko i do otpuštanja dijela radnika i gubitka radnih mjesta. Ističu da je, kako bi se spriječio totalni kolaps privrede i sačuvala radna mjesta, nužno donijeti mjere koje će omogućiti kompanijama da nastave privredne aktivnosti, uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite od koronavirusa.

“Nastavak privrednih aktivnosti omogućiće barem djelomično zaustavljanje negativnih ekonomskih tokova čiji smo svi svjedoci u smislu očuvanja radnih mjesta, isplate plata, direktnih i indirektnih poreza, što će u konačnici pomoći i nadležnim institucijama da osiguraju sredstva za neometano funkcionisanje budžeta i vanbudžetskih fondova“, smatraju u UPFBiH.

Podsjećaju da u većini zemalja u kojima je pandemija koronavirusa izazvala veće probleme nego u BiH dolazi do postepenog popuštanja mjera, naročito u segmentu privrede, pa u UPFBiH smatraju da i BiH treba slijediti takve primjere.